Politika

Naša stranka: Mioković je dokazani profesionalac i patriota, želimo mu uspješan rad na mjestu predsjedavajućeg Predstavničkog doma

Povodom posljednje sjednice Predstavničkog doma oglasila se Naša stranka.

„Na mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma imenovan je Dragan Mioković iz Naše stranke. Mioković je dokazani profesionalac i patriota koji se pokazao i kao kvalitetan zastupnik a pogotovo u svom radu kao predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma. Želimo mu uspješan rad. Prije njega dužnost predsjedavajuće obavljala je Mirjana Marinković-Lepić, također iz Naše stranke, koja je, nažalost, iz zdravstvenih razloga podnijela ostavku još u septembru prošle godine. Čestitamo joj što je unatoč teškim okolnostima uspjela obavljati svoje dužnosti kao predsjedavajuća u ostavci i kao zastupnici želimo joj uspješan nastavak rada. Posebno smo ponosni na činjenicu da je bila prva žena na poziciji predsjedavajuće Predstavničkog doma.

Na posljednjoj sjednici imenovan je i sudija Ustavnog suda BiH što je, s obzirom na činjenicu da Ustavni sud već dugo nije bio u punom sastavu, važan korak ka osiguranju njegove funkcionalnosti.

Na sjednici su izglasana i brojna druga jednako važna imenovanja, ali usvojeni su i za građane brojni važni akti. Posebno ističemo Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2024. – 2027. godine. Uvjereni smo da uskoro možemo očekivati veće unapređenje zakonskih rješenja kad su femicid i nasilje u porodici u pitanju, te oštrije kazne za počinitelje.

Nasilje u porodici pošast je koja je posljednjih godina uništila ogroman broj života. Mislimo tu i na ubistva, pogotovo femicid, ali i na preživjele žrtve nasilja koje žive s traumama.”

Na vrh