Politika

Naša stranka: Ministar Rimac mora raditi svoj posao ili ustupiti mjesto sposobnijem

Onkološki pacijenti u Federaciji BiH se konstantno suočavaju s borbom oko nabavke lijekova. Mnogi od njih zbog nedostatka finansijskih sredstava preskaču prijeko potrebne terapije kada im doktori kažu da lijekova nema i da terapiju mogu primiti samo ako lijek sami kupe.

 

Klub Naše stranke u Federalnom Parlamentu traži odgovornost federalnog ministra zdravstva, Nedjiljka Rimca.

 

“Višegodišnji problemi sa lijekovima potrebnim onkološkim, ali i drugim pacijentima, nisu izgovor ministru Rimcu za nemaran odnos prema pacijentima, ali i prema zastupnicima i zastupnicama koji su od njega tražili i očekivali da će početi rješavati ovaj problem. Pozivamo ga na odgovoran, savjestan i profesionalan odnos prema svojoj dužnosti i insistiramo da se, u skladu sa Poslovnikom, pojavi na narednoj sjednici i da odgovori na pitanja zastupnica i zastupnika. Pozivamo ga da hitno preduzme sve potrebne radnje i osigura nedostajuće lijekove ili da podnese ostavku. Ovako ne može ostati jer Klub Naše stranke neće biti saučesnik u nečemu što prerasta u zločin prema našim najugroženijim građankama i građanima.

 

Ne prihvatamo nikakva opravdanja za ovu nedopustivu situaciju, a koja ovih dana učestalo dolaze iz ministarstva, zbog proste činjenice da su isti lijekovi dostupni u Republici Srpskoj.

 

Pozivamo HDZ 1990 iz koje dolazi ministar Rimac, ali i sve druge članove koalicije, da nipošto ne tolerišu neodgovoran i nemaran odnos prema javnoj dužnosti svojih imenovanih dužnosnika, pogotovo ne u trenucima u kojima građanke i građani njihov nemar i nerad skupo plaćaju svojim zdravljem, pa čak i životima”, poručuju iz Naše stranke.

Na vrh