Politika

Naša stranka: Borbom protiv islamofobije do otvorenijeg društva

Generalna skupština Ujedinjenih naroda prošle je godine usvojila rezoluciju kojom se 15. mart proglašava Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije. U Našoj stranci smatraju da se radi o datumu koji je neophodno adekvatno i primijetno obilježiti i u javnom prostoru BiH te tako doprinijeti njegovoj demokratizaciji i otvorenosti.

 

 

“Ne tako davno ljudi su ovdje ubijani i zbog toga što su muslimani, rušene su im bogomolje i sve što je podsjećalo na islam. Danas je islamofobija prisutna pretežno na retoričkom planu, ali i takva budi traume i ulijeva nesigurnost. Protiv nje se moramo boriti odlučno i svim sredstvima. Borimo se i borit ćemo se protiv predrasuda, mržnje i straha od islama i muslimana jednako kao što se borimo protiv svih drugih oblika diskriminacije u našem društvu.

 

Svako isključivanje na osnovu pripadnosti nekoj društvenoj grupi je anomalija i opasnost za demokratski poredak. Pozivamo sve političke aktere da zauzmu progresivan, demokratski stav te da u svakoj prilici kao nedopustiv ocijene i čin i govor islamofobije, ali, prije svega da niko od njih sebi ne dopusti takve govore i djela.”

Na vrh