Kult(ura)

Naradno pozorište Tuzla – repertoar za decembar

Narodno pozorište Tuzla nastavlja sa radom uz poštivanje mjera zaštite sa ciljem prevencije širenja Koronavirusa.

Decembar počinje sa novom predstavom Narodnog pozorišta – “O štetnosti duhana i tako tome slično” čiju smo premijeru gledali na ovogodišnjim Tuzlanskim pozorišnim danima. Predstava će se ponovo izvesti u dva termina:  petak  4. i srijeda 23. decembar. U predstavi igraju Alisa Brkić i Damir Mahmutović, koji je ujedno i dramaturg i reditelj predstave, uz Emina Hajrića kao saradnika za režiju. I sama glumica, Alisa Brkić, kaže da je ovo “jedna neobična predstava koja je sastavljena iz više različitih Čehovljevih komada”. Iako prvobitno zamišljena kao komedija, predstava je dobila novi smjer – “u pravcu horor-komedije”.

Ostale decembarske komedije, u punom smislu te riječi, su “Čarlijeva tetka”, “Putovanje” i “Budala na večeri”.

“Čarlijeva tetka”, poznata komedija Brandona Thomasa, je stara više od 100 godina, a sada je smještena u 50. godine  XX stoljeća. Ljubavna priča prati dva vječna studenta, Jack i Charley, sa namjerom da se dodvore dvjema lijepim damama, te im zbog toga obećaju im da će ih upoznati sa Čarlijevom bogatom tetkom. Nakon što tetka ne dođe u zakazano vrijeme i upropasti im planove, u želji da osvoje srca svojih izabranica, dosjete se da svog prijatelja Babsa obuku u ženu i predstave ga kao Čarlijevu tetku. Sa lažnom tetkom upadaju u niz komičnih situacija.

Čarlijeva tetka će se izvesti u petak 9. decembra. Rediteljica predstave je Nina Kleflin, a glumačku ekipu čine: Edis Žilić, Elvis Jahić, Midhat Kušljugić, Milenko Iliktarević, Nenad Tomić, Siniša Udovičić, Remira Osmanović, Tamara Miličević – Stilić, Irma Zukić, Jasmina Ibrahimović i Jasmina Dedić.

Komedija “Putovanje”, koja je obilježila 25. godina umjetičkog rada glumice Remire Osmanović, ovog decembra slavi godinu dana od premijernog izvođenja. Izvest će se u petak 11.decembra. Duhoviti, ali i emotivni tekst Vahida Klopića priča o neobično slučajnom susretu tri osobe na autobuskoj stanici, od kojih svaka ima poseban razlog za čekanje. Predstava je bila dio ovogodišnjeg 17. Festivala komedije u Mostaru, gdje je glumica Remira Osmanović dobila nagradu “Mala liska” za najbolju glumicu. Pored Remire Osmanović, u predstavi igraju Milenko Iliktarević i Midhat Kušljugić, koji potpisuje i režiju. Sa predstavom “Putovanje” tuzlansko pozorište, 18. decembra, predstavit će se publici u Istočnom Novom Sarajevu na 25. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrama 2020.

Treća komedija je najizvođenija komedija Narodnog pozorišta Tuzla – “Budala na večeri”, koja je premijeru imala još 2015. godine. Na repertoaru je u utorak,15. decembra. Prema riječima reditelja, “ovo je priča o čovjeku koji je izvučen iz svoje anonimnosti i posvećenosti maketama od šibica da bi bio okrutno doveden do rušenja svog mikrosvijeta… Da bi bilo bezbolnije, sve se odvija kroz komične situacije, pa budala ispadne i onaj ko se nije tome nadao”. Režiju predstave, po tekstu Francisa Vebera, potpisuje Midhat Kušljugić. U predstavi igraju: Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Željka Marinić, Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić.

Sve predstave se izvode na sceni Narodnog pozorišta Tuzla sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

Iako sala NP Tuzla broji 290 mjesta, zbog epidemioloških mjera za prevenciju širenja Koronavirusa, broj mjesta je ograničen na 70 posjetilaca. Svi posjetioci su obavezni držati distancu, nositi masku tokom predstave, te izvršiti dezinfekciju ruku prilikom ulaska.

Preporuka NP Tuzla su rane rezervacije ulaznica putem maila marketing@nptz.ba  ili pozivom na telefone pozorišta: 035/251-645 i 251-646. Prodaja ulaznica vršit će se na blagajni pozorišta sat prije, a ulazak publike u salu 15 minuta prije početka predstave. Iako su mjesta u sali udaljena preporučenom distancom od dva metra, za članove porodica mogu se organizovati i posebna mjesta, odnosno sjedišta jedno do drugog.

Na vrh