Sport

Napustio nas je trener svih trenera – Preminuo Miroslav Ćiro Blažević

U Zagrebu je u 88. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo legendarni nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević.

 

Njegovo trenersko umijeće, a prije svega osobna karizma, osvajala je navijače i ljude gdje god je radio.

 

Legendarni fudbalski trener i bivši selektor reprezentacija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Švicarske, Irana i olimpijske reprezentacije Kine preminuo je u 88. godini nakon duge borbe s rakom, piše Index.hr.

Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput ju je pobijedio, ali treći put nažalost nije uspio. Prekosutra je trebao proslaviti 88. rođendan.

Trener svih trenera, kako je glasio njegov nadimak kojeg je dobio nakon osvajanja bronze sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, rođen je 10. februara 1935. godine u Travniku.

 

Ćiro je od malih nogu pokazivao interes prema sportu, pa se počeo baviti skijaškim trčanjem. Kao 15-godišnjak nastupio je na republičkom prvenstvu na Jahorini, a 1952. na državnom prvenstvu na slovenskom Pohorju u utrci na šest kilometara bio je pobjednik u konkurenciji mlađih omladinaca. To je bila prva titula za jednoga takmičara iz BiH, a Ćiro je u utrci nadmašio favoriziranoga Slovenca Seknea.

Uporedo sa skijaškim trčanjem, počeo se baviti i fudbalom, pa se priključio travničkom Bratstvu, gdje je kao vrlo darovit napadač, golgeter već s 15 godina bio priključen prvoj ekipi.

U igračkoj karijeri nastupao je za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, te švicarske Sion i Moutier.

Kao 33-godišnjak je 1968. godine postao trener Veveyja, a već nakon dvije sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri, osvajača 1. lige Švicarske.

Svoju punu afirmaciju i priznanje za svoj rad stekao je na kraju sezone 1981/1982. kada je donio titulu Dinamu nakon 24 godine čekanja, kasnije će se pokazati i posljednju u bivšoj Jugoslaviji.

Od jula 2008. do decembra 2009. je vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog plasmana u baraž u historiji, no u borbi za Svjetsko prvenstvo 2010. od Zmajeva je bolji bio Portugal.

 

 

Na vrh