Ljudi

Napustio nas je Asim Horozić

Jutros je u 65. godini života preminuo istaknuti bosanskohercegovački kompozitor Asim Horozić. Rođen je u Tuzli 1958. godine i bio je jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici. Komponovao je opere Hasanaginica, Aska i Vuk i Zmaj od Bosne , a njegova djela izvođena su širom svijeta. Asim Horozić je komponovao i koncertni stav za klarinet i orkestar “Kapija”, posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine, te mnoga druga djela za solističke instrumente, orkestar, kamerne sastave. Diplomirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a po završetku studija vratio se u Tuzlu.

 

Karijera Asima Horozića ispunjena je mnogim uspjesima i dobitnik je brojnih priznanja, od kojih se posebno izdvaja čuvena ”Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti, koja mu je dodijeljena 2021. godine.

 

Asim Horozić je ostavio ogroman umjetnički opus generacijama koje dolaze i ostavio neizbrisiv trag u istoriji umjetničke muzike Bosne i Hercegovine.

 

Datum i mjesto posljednjeg ispraćaja Asima Horozića biće naknadno objavljeni.

 

*** na fotografiji (s lijeva u desno) književnik Nijaz Alispahić, kompozitor Asim Horozić i publicista i novinar Fatmir Alispahić … fotografija nastala u Domu za stare – Hotel Ahmedić 2023 godine – foto privatna arhiva boljatuzla.ba

Na vrh