Tuzla

Napustila nas je Emina Zaimović, jedina žena koja je bila do sada na čelu Tuzle

Bivša predsjednica Skupštine opštine Tuzla, odnosno gradonačelnica Tuzle u periodu od 1983. do 1985. godine, Emina Zaimović, preminula je u ponedjeljak, 7.2.2022. godine, u 82. godini života.
Starijima je poznato ali mlađe generacije, vjerovatno ne znaju da je Emina Zaimović jedina žena koja je bila načelnica opštine Tuzla.
Komemoracija u povodu smrti Emine Zaimović će se održati 9.2.2022. godine u 13.00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.
Kratko iz biografije:
Emina Zaimović je rođena 1940. godine u Tuzli. Osnovnu školu je završila u Sarajevu i Tuzli. Gimnaziju u Tuzli je završila 1959.godine. Paralelno sa gimnazijom, završila je šest razreda niže i dva razreda Srednje muzičke škole u Tuzli, odsjek klavir. Potom je završila Arhitektonsko-urbanistički fakultet u Sarajevu. Po završetku fakulteta zaposlila se u Zavodu za urbanizam „Projekt“ Tuzla, gdje je šezdesetih godina timski radila na izradi Urbanističkog plana grada Tuzle, izradi regulacionih planova naselja, projektovala stambene objekte na Slatini, Sjenjaku, te objekte u Banovićima, Živinicama.
Učestvovala je u timovima za projektovanje i izgradnju brojnih značajnih objekata u Tuzli, kao što su Infektivna i Interna klinika, Dom zdravlja, SKPC „Mejdan“, Hotel Tuzla, te u projektima toplifikacije grada, vodosnabdijevanja i pročišćavanja voda u Tuzli, izgradnje Južne i Sjeverne saobraćajnice i objekata socijalne zaštite, kao što su Dom penzionera i Dom za djecu bez roditeljskog staranja. Bila je dio tima za izgradnju brojnih privrednih objekata u Tuzli. Predavala je stručne predmete u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla. 1979.godine je izabrana za potpredsjednicu Izvršnog odbora Skupštine opštine Tuzla. Od 1982. godine je bila poslanica u Skupštini SR BiH, predsjednica Vijeća udruženog rada. 1988. godine je izabrana je za člana Predsjedništva tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i na ovoj dužnosti je ostala do 1990. godine.
Emina je zadnje godine svog života provela u PU Eksluzivni dom za starija lica Hotel Ahmedić čiji su se uposlenici emotivonom porukom oprostili od nje …

Na vrh