Sport

Nalić prvi kandidat za trenera Slobode, za jubilej dolazi Dinamo

Za dva mjeseca mandata nove uprave Slobode pokrenuto je rješavanje brojnih problema, rečeno je na današnjoj konferenciji tuzlanske Slobode, na kojoj su govorili predsjednik UO Sead Kozlić, dopredsjednik Eduard Brandalek i sportski direktor Ademir Smajlović.

Kozlić je potvrdio da će stogodišnjicu Slobode uveličati zagrebački Dinamo, a to će biti između 2. i 9. septembra. Tog dana planiran je cjelodnevni prigodni program, a revijalnu utakmicu odigrat će i veterani dva kluba. Složio se da je dobar prijedlog o dolasku Edina Džeke na proslavu, te da će sve učiniti da on bude specijalni gost.

Kada je riječ o izboru trenera, predsjednik je rekao da je Zlatan Nalić prvi kandidat, ali da razgovori s njim tek slijede. Bit će urađena seriozna analiza svih segmenata ekipe, ali za sada ništa o tome nije mogao reći.

Sa svim igračima kojima je istekao ugovor, a koje klub želi vidjeti u timu za iduću sezonu, obavit će se razgovor. Do početka prelaznog roka sve će se znati, a za mjesec će biti poznata i finansijska konstrukcija za naredno prvenstvo.

O odlasku mladog reprezentativca Amara Beganovića još nema nikakvih naznaka.

– Nekih razgovora ima, ali to još nije ništa konkretno – odgovorio je Ademir Smajlović.

Serioznu analizu učinka ekipe u minulom prvenstvu novinarima je prezentirao Eduard Brandalek, zaključivši da je učinak Slobode u prošloj sezoni bio oko 38 posto osvojenih bodova, što nije rezultat vrijedan hvale.

– Nova uprava pokušava raditi timski. Sada nas je pet, a želimo proširiti UO novim ljudima. Najavio sam da ćemo pokušati dovesti kvalitetnog sponzora u klub, ali ja nisam spomenuo kompaniju Huawei koja se u javnosti spominje. Naš prvi zadatak bio je dobijanje licence, što je uspješno završeno, a ja moram zahvaliti ljudima iz NS BiH na pomoći i korektnoj saradnji na ovom poslu – istakao je Kozlić.

Rekao je da su pokrenute aktivnosti i za zaštitu grba Slobode, te da ga ubuduće niko neće moći koristiti, a da klub od toga nema koristi. Isto je i sa fan šopom koji će se proširiti i putem većih trgovačkih lanaca.

Dodao je da će NS BiH sudjelovati u realizaciji programa obilježavanja jubileja kluba. Za sada sigurno obezbjeđenjem sredstava za plaćanje službenih osoba za revijalnu utakmicu Sloboda – Dinamo, koja je međunarodna i podleže posebnom tretmanu.

Istakao je da je nova uprava zatekla blokiran klupski račun, ali da je sada u funkciji. U toku je izrada novog pravilnika o nagrađivanju igrača i trenera.

– Imat ćemo četiri platna razreda. Dio plaće igrača bit će fiksan, a dio će zavisiti od rezultata, što mislimo da je ispravno. Igrače ćemo na taj način motivisati da ostvaruju bolje rezultate, ali i zarađuju više. Do sada su pojedini igrači imali mnogo više novaca nego što je realno, a rezultati su takvi kakvi jesu – naglasio je Kozlić.

Na kraju je zaključio da će pregovore sa igračima vršiti isključivo trener i sportski direktor, dok će uslove za angažovanje utvrditi UO. Međutim, dok se razgovori vezani za nove ugovore ne dovedu do kraja u javnost neće davati nikakve informacije, zaključio je Kozlić.

Na vrh