Kult(ura)

Nakon uspješnih koncerata i majstorskih radionica, treći dan Tuzla Guitar Weeka publici poklanja koncert umjetnika iz Meksika i Hrvatske

Osim majstorskih radionica na kojima učesnici uče od istaknutih profesora, treći dan Tuzla Guitar Weeka donosi i jedinstveni koncert pod nazivom „Koncert dvije generacije“. U Hrvatskom kulturnom centru „Sveti Franjo“ u Tuzli u 20.30 sati nastupit će Alejandro Córdova iz Meksika i István Römer iz Hrvatske.

 

Alejandro Córdova je jedan od najvažnijih mladih meksičkih predstavnika klasične gitare na državnom i međunarodnom nivou. Realizirao je tri nosača zvuka, od kojih je prvi snimljen u Londonu s Johnom Taylorom, drugi u Sevilji s diskografskom kućom “Contrastes records” i treći u realizaciji diskografske kuće “Naxos”.

 

István Römer je briljantno započeo karijeru – brojnim nagradama na međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvajaju prve nagrade koje je osvojio sredinom osamdesetih u Mettmannu (Njemačka) i na Segovijinom natjecanju u Palma de Mallorci, te nešto poslije u Viñi del Mar u Čileu. U svome popisu nastupa bilježi više stotina koncerata u Europi, Južnoj Americi i Aziji.

Ulaz na koncerte je besplatan.

Podsjećamo, druga internacionalna Sedmica gitare u Tuzli počela je u nedjelju uspješnim koncertom idejnog tvorca, osnivača i umjetničkog direktora Tuzla Guitar Weeka Sanela Redžića i profesora Thomas Müller-Peringa iz Njemačke. Publika je uživala u pažljivo biranim djelima i velikim aplauzom nagradila umjetnike koji ovih dana nesebično svoje znanje i iskustvo prenose na gitariste željne novih spoznaja u gitarskom svijetu klasične muzike.

 

Održavaju se i intenzivne radionice u vidu individualne i grupne nastave te orkestar gitara. Učesnici širom BiH i regiona stigli su u Tuzlu na događaj kreiran kako bi tokom ljeta radili sa vrhunskim profesorima gitare iz Europe. Drugog i trećeg dana manifestacije, osim sa Redžićem i Müller-Peringom, rade i sa Talom Hurwitzem, Vojislavom Ivanovićem, eminentnim profesorom koji je snimao sa nekim od najvećih imena iz svijeta Jazz muzike. Na radionicama predaje i Elvis Sivčević čiji učenici iz Tuzle redovno osvajaju  nagrade na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Nastava je u toku u Domu mladih i u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, u sklopu Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla.

 

Sve se održava uz podršku zlatnih sponzora Sparkasse Bank d.d. BiH i Njemačke ambasade u Sarajevu, pokrovitelja manifestacije Grada Tuzle – Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, Turističke zajednice Grada Tuzle, Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, te prijatelja manifestacije NLB Banke, Franjevačkog samostana Tuzla, Javne ustanove Centar za kulturu Tuzla, Poljske ambasade u Sarajevu, Mono Digitala, Kuće plamena mira i Grand Hotela Tuzla.

 

Azra Redžić

Na vrh