Tuzla

Najuspješniji mladi robotičari dolaze iz Tuzle

Proteklog vikenda u Zenici je održano državno prvenstvo u robotici uz učešće više od 120 takmičara, 35 trenera te 40 volontera i sudija, a takmičenje je posjetilo više od 200 gostiju iz cijele BiH.

Nakon cjelodnevnog takmičenja i tri oficijelne runde izvođenja robota u sve tri kategorije takmičenja, iz dvije najbolje runde su dobijeni konačni rezultati takmičenja.

Pobjedničke ekipe Državnog prvenstva iz robotike dolaze iz Tuzle u dvije kategorije i iz Zenice u jednoj kategoriji.

“Najbolji robotičari naše države su ostvarili plasman na završnicu WRO – Svjetske robotske olimpijade na kojoj učestvuju 94 zemlje svijeta. Ove godine Olimpijada će se održati u Izmiru i nadamo se da će naše ekipe mladih robotičara skupiti sredstva i uspjeti uzeti učešće na ovom takmičenju”, poručili su organizatori.

Ekipa STEAM Academy Tuzla u kategoriji Senior u sastavu: Mirza Salamović, Ismar Aljukić i  Selma Mujačić uz trenera Dejan Bojić je ovim rezultatom osigurala plasman na Svjetsku olimpijadu u novembru 2024. godine.

Sveukupno polaznici STEAM Academy in BiH – osvojili su dva zlata (Tuzla), jedno srebro (Sarajevo) i jedna bronza (Sarajevo)  – STEM akademija Tuzla i STEM akademija Sarajevo.

Zlatni u kategorijama Senior i Elementary putuju na svjetsku olimpijadu u Turskoj, a srebrni u kategoriji Elementary na evropsku olimpijadu u Italiji.

 

 

Na vrh