Zabava

Najuspješnija Makedonka na Euroviziji Tamara Todevska izdala hit “Niagara”: “Pjesma snage za sve koji su u životu bili ranjeni i razočarani”

Tamara Todevska, regionalna zvijezda i jedna od najpoznatijih pop pjevačica Sjeverne Makedonije, krenula je sa slavljem – dvadeset godina je prošlo otkako je izdala prvi regionalni hit “1003”. Početak velikog jubileja obilježava novom snažnom pjesmom “Niagara”, za koji je upravo izdala i videospot, a onda će nastaviti koncertnom turnejom od rodnog Skoplja, prema BiH i Srbiji do Hrvatske i Slovenije, da prenese sve poruke svoje muzike.

 

– Uvijek postoji rješenje i važno je ići naprijed, to je glavna poruka “Niagare” koja je inspirirana našom svakodnevnom borbom. Pjesma je za sve ljude koji su se nekad osjetili ranjeno, razočarano ili bili nepravedno etiketirani. Često smo u tom “kavezu” zarobljeni u vlastitim mislima i strahovima i to stanje nas tjera da budemo destruktivni, ljuti, ali iz tog labirinta možemo izaći! Ja u takvim situacijama energiju i snagu vučem iz podrške bližnjih – porodice, djece, publike. Podrška svih dragih ljudi je uvijek potrebna u životu – govori makedonska pop pjevačica koja se prvi put u bogatoj karijeri pojavljuje i kao autorica pjesme, u saradnji sa Lazarom Cvetkoskim.

 

Prvi stihovi su, kaže, nastali sasvim spontano i neočekivano. Ništa ne forsira, dobila je inspiraciju i počela pisati, a onda je nastavila sa saradnikom i prijateljem Lazom.

-Mislim da smo napravili jako dobar muzički proizvod – govori Tamara i ne isključuje da se i u budućim pjesmama pojavi kao autorica teksta, ali i muzike.

 

Prva asocijacija na naziv pjesme je rijeka u sjevernoj Americi, no koje je njeno značenje u pjesmi?

 

– Niagara su i ljudske suze, od tuge ili sreće. Niagara su i loši i dobri trenuci koje smo svi imali na pretek – objašnjava umjetnica čija se snažna vokalna interpretacija savršeno spaja s upečatljivim videospotom koji na dinamičan način predstavlja priču pjesme, a u kojem Tamara igra nekoliko uloga koje su odraz raznih emotivnih stanja.

Vodeća i najprodavanija pop zvijezda u Sjevernoj Makedoniji teško da je i mogla izbjeći uspješnu karijeru. Rođena je u uglednoj muzičkoj porodici – otac Velko bio je profesor u muzičkoj školi, a majka Brana operska pjevačica. Upravo je majka imala najsnažniji utjecaj na Tamarinu specifičnu i često hvaljenu vokalnu interpretaciju. Prvi je put nastupila sa šest godina, a u karijeri i životu imala je uvijek i potporu starije sestre Tijane Dapčević, s kojom je više puta i sarađivala, a zajedno su snimile duet “Igra luda” davne 1997. Potom je 2003. izdala hit singl “1003”, koji je na festivalu u Budvi osvojio drugi mjesto. Uspjeh te pjesme doveo je i do snimanja debitantskog albuma “Sino”. Drugi album “Eden den” zapečatio je njen zvjezdani status, kao i njen prvi koncert u skopskoj Areni Boris Trajkovski koji se i danas pamti. Dobitnica je više muzičkih festivala, kao i nagrada za najbolje pjesme i ženski vokal, ali u historiji svoje države zlatnim slovima upisala se na Euroviziji.

 

Na izboru za pjesmu Eurovizije nastupila je četiri puta, dvaput u delegacijama drugih saradnika, a 2008. i 2019. kao glavni izvođač. Upravo je u Tel Avivu prije četiri godine s pjesmom “Proud” trijumfirala i ostvarila najbolji rezultat Sjeverne Makedonije u historiji takmičenja – u finalu je bila prva prema ocjenama žirija, a u sveukupnom poretku, nakon prebrojavanja glasova europske publike, završila je na visokom sedmom mjestu.

 

– “Proud” ima posebno mjesto u mojoj karijeri, ali i životu. To je kruna dugog rada i potvrda je ozbiljnog pristupa i kvalitetnog proizvoda. Nezaboravno iskustvo, energija i emocija koju želim da osjeti svaki umjetnik. Da li bih opet predstavljala svoju državu? Prepuštam mjesto drugima s istinskom željom da nadmaše uspjeh “Prouda”. No, nikad ne reci nikad. Ovo je život, sve je moguće – kaže Tamara koja prati učesnike koji će nastupiti u maju u Liverpoolu, iako ove godine Sjeverna Makedonija ne učestvuje na takmičenju.

 

– Nemam favorita, ali sretna sam što se Loreen vratila 11 godina otkako je pobijedila s pjesmom “Euphoria”. Ona je super, a i nova pjesma “Tattoo” je jedinstvena i baš u njenom stilu… Ima svoju autentičnost, viziju i super je za tu eurovizijsku binu. Italija opet ima dobru pjesmu i vidim da se mnogima sviđa. Bit će zanimljivo – uvjerena je Tamara, koja je već sedam godina u sretnom braku s bivšim košarkašem Aleksandrom Dimitrovskim, s kojim ima kćer Hanu i sina Darena.

 

 

Pojasnila je i da li su djeca naslijedila njenu muzikalnost.

– Moja Hana već je nastupila na prošlogodišnjem izdanju najpoznatijeg makedonskog dječjeg festivala Zlatni slavuj. Voli pjevati i plesati i vidim da želi nastaviti muzičku tradiciju u našoj porodici. Daren također voli muziku i želio bi svirati gitaru. Međutim, neću insistirati niti pritiskati. Najbolje je da sami jednom odluče šta žele, a ja ću ih podržavati na svakom koraku – ističe Tamara koja nakon “Niagare” nastavlja stvarati nove pjesme, ali posebno se raduje i osvajanju nove publike na brojnim koncertima u godini svog velikog jubileja.

 

Na vrh