Tuzla

Najbolji projekat iz Bosne i Hercegovine na I-FEST2 međunarodnom takmičenju u Tunisu

Učenici Richmond Park škola uspješno su predstavljali Bosnu i Hercegovinu

Učenici Richmond Park Koledža Sarajevo ostvarili su sjajne rezultate na međunarodnom takmičenju “I-FEST2 ” koje se održava u Tunisu. Radi se o jednom od najvećih takmičenja u Africi iz nauke, inženjeringa i tehnologije tradicionalno organizovanom u Tunisu čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta. Učenici mogu pokazati svoje znanje iz nauke i tehnologije te inženjeringa. Organizator takmičenja je ATAST(Tunisian Association for the Future of Sciences and Technology). Takmičenje je trajalo od 22.03.2024. do 28.03.2024. godine, gdje je preko 400 učesnika sa svojih 250 projekata predstavljalo 40 različite zemlje poput Kanade, Brazila, Malezije, Tunisa, Češke, Južne Afrike, Meksiko, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država itd.

Bosna i Hercegovina može biti ponosna na naše mlade talente iz Richmond Park škola koji dolaze iz različitih gradova kao što su Sarajevo, Gradačac, Tuzla, Čapljina, a koji pohađaju Richmond Park srednje škole. Oni su u pratnji mentorice Azre Ahmić ostvarili zavidne rezultate za Bosnu i Hercegovinu.

Fatima Hadžić je na najbolji način predstavila Bosnu i Hercegovinu, te osvojila Grand Gold nagradu ( ukupno najbolji projekat na takmičenju).

Ukupno smo osvojili 2 zlatne medalje, 1 srebna medalja  i 1 bronzana medalja te tako još jednom dokazali kako se rad i trud talentovanih bosanskohercegovačkih učenika prepoznaje širom svijeta. Fatima Hadžić i Edna Džidić su osvojili zlatne medalje za svoje projekte, Dinela Metović i Ines Ikanović su osvojile srebrenu medalju, dok je osvajač bronzane medalja Rejhan Žujo.

I-FEST2 je akreditovani partner BOSEPO naučne olimpijade projekata koja se svake godine održava u Richmond Park obrazovnim institucijama.

Na vrh