Zabava

Najbolji načini za svakodnevnu uštedu novca

Da li je i vama ponekad teško da upravljate finansijama? Dosadilo vam je da svakodnevno brinete o novcu i pritom ne uspjevate da uštedite? Razumijemo vas, svi smo u istom problemu, pa smo riješili da istražimo malo dublje temu štednje i došli do produktivnih načina za štednju novca na dnevnom nivou, tako da vam na kraju mjeseca ostane pristojna suma koju možete sačuvati ili potrošiti na sebe. Hajde da vidimo kako možete da počnete, ne morate biti finansijski stručnjaci da bi vam štednja uspjela!

 

Pratite svoje troškove

Ne trebaju vam komplikovani sistemi, jednostavno uzimite papir i olovku, zapišite kupovine do detalja, zapišite iznose vaših računa za vodu, električnu energiju i ostale račune i uhvatićete tok svog novca. Istina je da u prvom mjesecu nećete uštedi puno, ali će vam lista pomoći da vidite gdje možete da uštedite u narednim mjesecima.

Tegla za štednju novca

Kada dođete iz prodavnice u džepu će vam ostati kusur, koji nije velik i koji ćete potrošiti na nekoliko bespotrebnih sitnica i to potpuno nesvjesno. Budite mudri i ostavite sitni kusur u tegli za štednju. Može da stoji u vašem hodniku, kako ne biste zaboravili na nju. Zatim je, kada se napuni ispraznite i shvatićete da ste uštedeli dosta novca i ne primjetivši da vam isti nedostaje.

Planirajte kupovinu namirnica unaprijed

Provedite neko vrijeme za pripremu spiska za kupovinu i plana ishrane u narednim nedjeljama,  kako biste kupili sve namirnice neophodne za pripremu ručka i kako ne biste morali svakodnevno da odlazite u kupovinu. Time ćete spriječiti impulsivne kupovine i samim tim na kraju mjeseca će vam ostati veća količina novca.

Koliko često idete u kafić?

Svi idemo u kafiće i to nam prija, ali ne treba pretjerivati. Znamo da vam nakon napornog dana prija velika šolja kafe, ali ako želite da uštedite novac izbjegnite sjedenje u kafićima nakon radnog vremena. Umjesto toga, strpite se i kada stignete kući ispijte šoljicu kafe. Uštedjećete znate količine novca na mjesečnom nivou i pritom ispijati omiljeni napitak u miru i sa voljenim ljudima.

Budite racionalni prilikom online kupovine

Kada kupujemo online sve nam se čini poželjnim i povoljnim, i u datom trenutku ne stvaramo tačnu računicu, što može povećati dnevne i nedjeljne troškove. Takođe, nemojte zaboraviti na činjenicu da pojedini marketi naplaćuju dostavu, izračunajte da li vam se ovakav način kupovine isplati na svakodnevnom nivou.


Komentari
Na vrh