Komentari

NAJAVE Vrući april pred vratima: HDZ traži Vukoju, SNSD izbacivanje stranih sudija, trojka između ‘dvije vatre’

Nakon prošle sjednice Vijeća ministara BiH ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) kazao je da narednog mjeseca, u aprilu, na dnevni red dolazi pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanak mandata stranih sudija.

“Nećemo zaboraviti zakon o Ustavnom sudu i prestanak mandata stranih sudija. Ono dolazi na dnevni red u aprilu i cijenim da ćemo to adekvatno rješavati sa partnerima. Ne treba zaboraviti ni zatvaranje kancelarije OHR-a”, kazao je Košarac na press konferenciji 12. marta.

Samo nekoliko dana kasnije iz Ustavnog suda BiH zakazali su press konferenciju za 22. mart. Kako su naveli u pozivu, predsjednica, potpredsjednici i sudije Ustavnog suda BiH će na konferenciji prisutnim predstavnicima medija prezentirati rad Ustavnog suda s posebnim osvrtom na aktuelnu situaciju u vezi s radom Ustavnog suda.

Podsjećamo, u Ustavnom sudu BiH nedostaje troje sudija, dvoje koje bira Narodna skupština Rs i jedan nedostajući sudija kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH. No, i bez toga Ustavni sud BiH može raditi i donositi odluke.

Nije tajna da je izbor sudija u Narodnoj skupštini Rs zaustavljen jer čelnik SNSD-a Milorad Dodik ali i druge partnerske stranke insistiraju na eliminaciji stranih sudija iz ovog suda. Takav zahtjev su jasno stavili i pred partnere u FBiH, HDZ i trojku.

U rješenju koje je u javnosti prezentirao Milorad Dodik PS BiH bi birala troje sudija. Te sudije do sada je predlagao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

Na ovakve najave reagirao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović te je 8. februara poručio da nijedan političar koji se zalaže za državu Bosnu i Hercegovinu ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu.

“Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i evroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi”, naveo je Bećirović.

No, poznato je da se stavovi unutar SDP-a razlikuju od funkcionera do funkcionera, a da predsjednik Nermin Nikšić odluke donosi uz konsultacije vrlo uskog kruga ljudi kojima je dao pozicije. Zauzvrat oni provode kampanju prouženja njegovog mandata mimo Statuta i izbornih pravila SDP-a.

S druge strane, Bećirovića ne obavezuje Nikšićev stav jer su njemu mandat dali građani FBiH.

Iako su se iz stranaka trojke (NIP, SDP, Naša stranka) prvo protivili da strane sudije napuste Ustavni sud BiH smatrajući da politički trenutak nije pogodan za takvu odluku, te da „strane sudije mogu otići dan prije ulaska BiH u EU“, na najave Košarca da će to pitanje u aprilu staviti na dnevni red nije bilo reakcija. Niti više čujemo da se odlazak stranih sudija veže za neposredno članstvo u EU.

Nakon tajnog sastanka u Bakincima kada je procurio dokument u kojem se navodi i pitanje Ustavnog suda BiH, prijedlog trojke bio je da se izmjene Zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH upute u parlamentarnu proceduru nakon dobijanja datuma pregovora. Evropsko vijeće zasjeda naredne sedmice, ali odlučuje samo o otvaranju procesa pregovora sa EU, ali ne i tačnom datumu. Niko ne zna koliko dugo će BiH čekati na članstvo u EU.

Kada je riječ o izboru sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH HDZ BiH i Dragan Čović od koalicionih partnera zahtijevaju da to bude Marin Vukoja. Opozicija ali i neki zastupnici iz SDP-a traže da pred zastupnike dođe cijela lista uspješnih kandidata. U NIP-u su već odavno zauzeli stav da će podržati izbor Vukoje bez ikakve zadrške.

No, iz HDZ BiH ne žele takav rizik pa je glasanje o sudiji Ustavnog suda blokirano već mjesecima, prvo zbog kvoruma u komisijama, a zatim i zbog nepovjerenja koje vlada među partnerima čija je većina na klimavim nogama. No, sigurno je da Čović neće još dugo imati strpljenja, a već je počeo sa novim zahtjevima.

 

Patria

Na vrh