Kult(ura)

Najava retrospektivne izložbe slika i i crteža povodom 90 godina života i 72 godine umjetničkog rada Mevludina Ekmečića (1947 – 2019)

JU Centar za kulturu Tuzla, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića i Fondacija Legat Ekmečić Brčko, oragnizuju retrospektivnu izložbu slika i crteža, povodom 90 godina života i 72 godine umjetničkog rada Mevludina Ekmečića (1947 – 2019), a koja će biti svečano otvorena u utorak, 26.11.2019.godine u 19:00 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Prisutnima će se obratiti direktor Centra za kulturu Tuzla, Dženan Jusufović, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović i autor izložbe prof.dr. Ibrahim Krzović.

Mevludin Ekmečić, rođen je 1929. godine u mjestu Zaborak, kod Čajniča. Riječ je o renomiranom bh. umjetniku i kulturnom djelatniku.  Ekmečić je akademski slikar (završio je Likovnu akademiju u Zagrebu), počasni doktor Univerziteta u Tuzli, nekadašnji direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla i osnivač Legata Ekmečić u Brčkom. 1964. godine,zajedno sa Ismetom Mujezinovićem, osnovao je Galeriju istaknutih ličnosti odnosno Galeriju jugoslavenskog portreta, prvu i jedinu takve vrste na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Mevludin Ekmečić je od 1975. do 1990.godine bio direktor galerije portreta u Tuzli.

Izložba Retrospektiva će nakon Tuzle biti postavljena u Umjetničkoj galeriji u Brčkom, a zatim i u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla izložba ostaje otvorena do kraja januara 2020.godine.

Na vrh