Aktuelno

NAJAVA PREDAVANJA PROF. DR. TANJE PAVLOVIĆ – „Protokoli skupnog prevođenja u prevodilačkoj didaktici“

Pozivaju se svi zainteresirani na predavanje pod nazivom „Protokoli skupnog prevođenja u prevodilačkoj didaktici“, koje će održati dr. sc. Tanja Pavlović u srijedu, 20. marta 2019. godine, s početkom u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Predavanje se izvodi u okviru niza otvorenih predavanja za građanstvo pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

Fakultet ovim aktivnostima želi promovirati svoje studijske programe, podsjetiti na važnost humanističkih i društvenih nauka, izgraditi se kao prostor za razmjenu znanja i mišljenja o javno značajnim temama, obogatiti kulturni život grada te, u konačnici, potvrditi se kao obrazovna ustanova u službi zajednice.

 

Ukratko o predavanju:

Prevodilačka se industrija u novije vrijeme suočava sa savremenim zahtjevima tržišta i razvojem različitih softverskih rješenja. To svakako utiče na tradicionalne procedure prevođenja i primorava visokoškolske ustanove da prate ove trendove kako bi svoje diplomirane studente pripremili za ovo zahtjevno tržište. Predavanje se bavi upotrebom protokola skupnog prevođenja u nastavi prevođenja i opisuje osnovne karakteristike ovakvog načina rada s aspekta kvaliteta, ali i razvijanja određenih vještina budućih prevoditelja.

 

Dr. sc. Tanja Pavlović je vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek za engleski jezik i književnost. (http://www.ff.untz.ba/index.php?page=dr-sc-tanja-pavlovic)

Na vrh