Eventi

Najava „Ljetne vikend kinoteke“

„Ljetna vikend kinoteka“, koju organizuju Udruženje dramskih umjetnika „Kaleidoskop“ Tuzla, Filmski centar Sarajevo i JU „Centar za kulturu“ Tuzla, biće organizovana u periodu od 27.07.2018.godine do 29.07.2018.godine u Međunarodnom ateljeu „Ismet Mujezinović“, sastavnom dijelu Centra za kulturu Tuzla.

Posebno značajan dio kulturnog stvaralaštva Bosne i Hercegovine jeste bosansko-hercegovački film. Filmovi iz Bosne i Hercegovine su prva dva desetljeća nakon Drugog svjetskog rata obrađivali teme iz Narodne revolucije i rata, a filmski su obrađivane najznačajnije teme iz NOB-a. U prilog istoriji bosansko – hercegovačkog filma idu i dvije filmske priče koje smo izabrali, a vezane su isključivo za Tuzlu.

Na programu su planirani sljedeći filmovi:

27.07.2018. (petak):
-Konjuh planinom (dugometražni igrani film, režija: Fadil Hadžić, scenario: Meša selimović, 1966.) Priča o legendarnoj partizanskoj četi iz tuzlanskog naselja Husino o kojoj je ispjevana jedna od najljepših partizanskih pjesama Konjuh planinom. Prepadi i borbe u kojima je ta četa sudjelovala i pobjeđivala, te portreti njenih mnogobrojnih neustrašivih boraca. U glavnim ulogama: Kole Angelovski, Dušan Bulajić, Husein Čokić, Boris Dvornik, Pavle Vujisić i drugi.

28.07.2018. (subota):
-So (dugometražni igrani film, režija: Gojko Šipovac, scenario Derviš Sušić, 1973.) Negdje u Bosni, na oslobođenoj teritoriji, narod i vojska trpe nestašice soli. Odluka je da se napadnu tuzlanski magacini soli koji su pod kontrolom okupatora. Nakon niza borbi i teških gubitaka partizani uspjevaju u svojoj namjeri. U glavnim ulogama: Darko Damevski, Stole Arandjelović, Boro Begović, Nada Rocco, Miroljub Lešo, Miloš Kandić i drugi.

29.07.2018. (nedjelja):
Treća noć projekcije predviđena je za 3 dokumentarna filma koji tretiraju fenomen slijeganja tla u Tuzli:
– Bijeli ugriz (režija: Toma Janjić, 1956.)
– So gradi, so razgrađuje (režija: Suad Mrkonjić, 1975.)
– Kameno more (režija: Suad Mrkonjić, 1978.)


Komentari

Na vrh