Najava koncerta „Veče savremene muzike za violončelo i harmoniku „2B“

13.01.2021. 


Koncert pod nazivom „Veče savremene muzike za violončelo i harmoniku „2B“, biće održan u petak, 15.01.2021.godine, u 18:00 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, a u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla. Nastupit će članice Duela „2B“ u sastavu: Belma Alić (violončelo) i Belma Šarančić (harmonika).

 

Na programu:

 

  • Sofia Gubaidulina (1931), In Croce / Na križu (1979)
  • Yuji Takahashi (1938), The Dream Carp / Ribica iz snova / (1992)
  • Nigel Osborne (1948), Stone Garden 2 / Kameni vrt 2 (1988)
  • Toshio Hosakawa (1955), In die Tiefe der Zeit / Iz dubine vremena (1994)

 

Belma Alić (violončelo) je diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi i 2015. godine doktorski studij na temu “Nove tehnike sviranja s fokusom na savremenu muziku pisanu za violončelo solo”.

Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i šire.

foto 1

Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla Strings Attached Sinfonietta i članica je kamernog ansambla muzičke akademije aMAS. Od 2007.godine je član ansambla Circus opera. Trenutno je vanredni profesor iz oblasti violončela na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Belma Šarančić (harmonika) je 2005.godine završila dodiplomske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (teoretsko-pedagoški smjer, dobitnica priznanja „Zlatna značka“) i Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu (smjer harmonika u klasi prof.Danijele Gazdić, dobitnica nagrade „Vojin Komadina“). Magistrirala je (2009) u klasi prof. Radomira Tomića iz oblasti Harmonika – koncertni izvođač na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

foto 2 (1)

Specijalističke studije završila je (2012) u klasi prof. Claudia Jaccomucija na Scuola Superiore di fisarmonica u Urbinu (Italija). Doktorirala je (2015) harmoniku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu pod mentorstvima: prof.Geir Draugsvolla – harmonika I prof.Senada Kazića – pisani rad, kao prvi doktor muzičkih umjetnosti u BiH.

Duo “2B” čine dvije umjetnice, dvije Belme, koje su ujedno i prve dvije doktorice muzičke umjetnosti u Bosni i Hercegovini i koje su svoje živote podredile umjetničkom stvaralaštvu i istraživanju svojih instrumenata.

2018.godine su spojile svoje instrumente, te ih je snaga i ljepota ujedinjenog zvuka ohrabrila i podstakla da krenu u umjetnička istraživanja postojećih djela, kao i podsticanju kompozitora za komponovanjem novih djela za taj sastav.

Repertoar sezone 2020/21 “2B” istražuje životne ideale prikazane kroz i u umjetnosti,  propitujući ih kroz tri različite kulture – britanske, ruske i japanske.

Ulaz na koncert je besplatan.

 

***

Mole se svi prisutni da se pridržavaju mjera bezbjednosti Kriznog štaba Federacije BiH, da drže rastojanje jedni od drugih i nose zaštitne maske.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!