Kult(ura)

Najava koncerta Đani Šehu (gitara) u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Pozivamo Vas na koncert umjetnika Đani Šehu (gitara), koji će biti održan u četvrtak, 11.11.2021.godine u 19:30 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta, u sklopu Centra za kulturu Tuzla.

Đani Šehu rođen 1980.godine u  Sarajevu, osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u rodnom gradu. Po završetku srednje škole, započinje studije gitare na Ecole Normale de Musique Alfred Cortot  u Parizu, u klasi prof. Rafael Andie. 2000. godine odlazi u Beč gdje započinje studije na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien . Diplomirao je 2006. godine, na koncertnom odsjeku za gitaru u klasi prof. Konrada Ragossnika i prof. Alexandera Swetea.  Zvanje magistra stiče 2010. u klasi prof Alexandera Swetea.

Usavršavao se na brojnim seminarima i majstorskim kursevima kod  svjetski priznatih profesora i umjetnika.

Kao solista i kamerni muzičar, nastupao je u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Njemačkoj, Japanu, Danskoj, Španiji…

Sarađivao  je sa Sarajevskom filharmonijom,  Dubrovačkim gudačim kvartetom, te Tonart Sinfonietta iz Austrije.

Od 2006. god predaje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Iz njegove klase izašla je nekolicina mladih umetnika koji su  skrenuli  pažnju stručne javnosti svojim uspjesima na takmičenjima i koncertima u zemlji i  inostranstvu.

Aktivno održava koncerte, majstorske kurseve, te učestvuje kao predavač i član žirija na festivalima i takmičenjima, u zemlji i inostranstvu.

Osnivač je i direktor Sarajevo International Guitar Festival-a, te internacionalne ljetne škole gitare “SIGF summer school”.

 

Ulaz na koncert je slobodan. Dobro došli.


Komentari
Na vrh