Kult(ura)

Najava izložbe „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla

Čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“ u realizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u saradnji sa Insitutom za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a pod pokroviteljstvom Grada Tuzle.

Otvaranje izložbe će biti upriličeno u petak, 16.09.2022.godine u 14:00 sati u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, u sastavu JU Centar za kulturu Tuzla.

Izložba ostaje otvorena za posjete do 30.09.2022.godine.

Autori izložbe su dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Sanjin Kodrić , predsjednik BZK “Preporod” i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Riječ je o dokumentarnoj izložbi o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

 

Komentari
Na vrh