Vijesti

Najava generalnog štrajka DOKTORA MEDICINE I STOMATOLOGIJE

Poštovane kolegice i kolege, poštovani pacijenti,

Na sastanku Saveza Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine najavljeno je da ovaj sindikat stupa u generalni štrajk od 6. novembra. Razlog našeg štrajka je nepotpisivanje Kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, čije pregovaranje traje od februara 2017.godine.

Procedura za organizovanje generalnog štrajka krenula je od ponedjeljka, 23. oktobra, kada su spremni svi dokumenti i poslani Federalnom ministarstvu zdravstva, kao najava štrajka u pisanoj formi.

Potrebno je 10 radnih dana da se provedu sastanci mirovnog vijeća i sve ostalo što je predviđeno zakonom. Nadamo se da ćemo u periodu pregovora iznaći riješenje i nama omogućiti da nastavimo sa radom i uslugom našim pacijentima .

Sindikat doktora medicine i stomatologije u Tuzlanskom kantonu okuplja više od 900 članova što čini skoro 80% zaposlenih doktora medicine i stomatologije u TK. Nastao je sa ciljem da se doktori samostalno zastupaju i pregovaraju o svom radu  i položaju u društvu i Kolektivnim ugovorom zaštite svoja prava.

Ljekari u F BiH, njih preko 3500 organizovali su se u kantonima kako bi pregovarali u svoje ime,  jer su do sada u okviru zajedničkog sindikata uposlenika u zdravstvu bili preglasani.
Na potpisivanje kolektivnog ugovora čekali smo godinu dana, te upozoravali na mogući štrajk ali smo čekali s nadom da će se nešto riješiti. S obzirom da do toga nije došlo, primorani smo na ovako radikalnu akciju. ŠTRAJK NIJE NAŠA ŽELJA i molimo naše pacijente za razumijevanje i podršku, a kolege za strpljenje i istrajnost u zajedničkim ciljevima.

 

ZAŠTO JE OVO STVARNO  BITNO???

Svjedoci smo kako se zdravstveni sistem u FBiH sistematično narušava na način da doktori medicine, najbolji među nama, specijalisti, nepovratno odlaze. Građane moramo upoznati da je rezultat toga nepovratan proces koji znači da se stanje u zdravstvu ne može popraviti ni za 20 godina koliko je potrebno da se obuči jedan specijalista i sigurno obavlja složene medicinske zahvate.
Svakodnevno nas napuštaju mladi doktori koji svoju perspektivu i budućnost vide u inostranstvu, sa lakoćom savladaju jezik zemlje u koju su došli i brzo se prilagode sistemu koji cijeni znanje, trud i rad.

MI smo odlučili reći NE omalovažavanju ljekarske struke i boriti se za dostojanstvo svih doktora u zdravstvu. Ovo nije samo naša borba. Ovo nije borba za veće ili manje plate. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za ostanak mladih kolega Mi se ne borimo za sadašnji trenutak nego za budućnost zdravstva u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će i nadležne institucije iz svojih pozicija prepoznati našu borbu i riješiti ovu situaciju prije 06. novembra i pomoći nam svima da nastavimo sa radom.

 

S poštovanjem,

 

Glavni odbor SSDMiS TK


Komentari
Na vrh