Kult(ura)

Nagrada za najbolji scenario na 7. TFF-u nosit će naziv Otto Englander

U.G. Magic Factory kao organizator Tuzla Film Festivala na čelu sa direktorom Borisom Baltom i saradnicima donijeli su odluku da se na 7. TFF-u  (od 12. 19. oktobra 2018. godine) po prvi put dodijeli nagrada za najbolji scenario i to pod nazivom Otto Englander.

Naime, na adresu Tuzla Film Festivala 1. maja ove godine stigao je prijedlog od poznatog umjetnika Ismara Mujezinovića, da bi TFF, trebao da razmotri ideju da uvede nagradu za scenario koja bi nosila naziv Otto Englander. U obrazloženju je pisalo da je riječ o scenaristi svjetskog glasa koji je rođen upravo u Tuzli. Također, naglašeno je da je ovdašnjoj javnosti malo poznata činjenica da je Otto Englander bio dio kreativnog tima Walt Disneya, gdje je pisao scenarija, knjige snimanja ili razrađivao priče  u vrijeme dok se ovaj studio razvijao i jedan je od autora koji je radio na filmovima koji su danas povijest ovoga studija ali i svjetske animacije uopće.

Nakon obavljenog kratkog istraživanja na temu pomenutog prijedloga, direktor TFF-a Boris Balta sa svojim saradnicima zaključio je da velika filmska imena poput Englandera koja su potekla sa ovih prostora i u svijetu ostvarila uspješnu karijeru svakako treba predstaviti javnosti kako bi Tuzla i BiH imala širi kulturni milje. Otto Englander je jedno od najbitnijih imena naše regije a i Hoolywooda, te organizatori smatraju da su sve ovo su razlozi da nagrada za najbolji scenario treba da nosi naziv OTTO ENGLANDER.

tuzla_film tff

O Ottu Englanderu moglo se pronaći da je rođen u Tuzli 7. februara 1906. godine gdje je i odrastao. Da je bio sin Jevreja Bele Englender i Giselle Englander. Bio je oženjen Ernom Pinto, sestrom poznatog slikara James Haim Pinto. Početkom dvadesetih godina 20. stoljeća Otto odlazi u New York, završava art školu u Chester School.

Za Otta Englandera u Tuzli i BiH malo ko je čuo, ali je većina pogledala barem jedan film za koji je on pisao scenarije, knjige snimanja ili razrađivao priče.  Na IMDb se može pronaći da je autor scenarija i priča za brojne kratke animirane filmove iz serije o Mickey Mousu, Paji Patku itd. Zatim za mnoge dugometražne animirane filmove: prvi je neprikosnoveni klasik i po izboru American Film Institutea, najbolji animacijski film svih vremena – „Snježana i sedam pataljuka“ (1937). Nakon toga dolazi drugi veliki klasik „Pinocchio“ (1940), prvi animirani film koji je dobio nekoliko Oscara, te „Fanatasia“ (1940), za koji je Englander radio segment „Pastoralna simfonija“, po mnogima najbolji dio ovoga kultnog ostvarenja sedme umjetnosti. Potom je uslijedio „Dumbo“ (1941).  Englander je radio i scenarije za igrane westerne: „Massacre River“ (1949), „The Boy from Indiana“ (1950), te kostimiranu historijsku akciju „The Diamond Queen“, kao i za TV,  gdje je uređivao neke od Disneyjevih projekata.

Otto Englander je umro od srčanog udara u Las Angelesu 1969. godine.

Na vrh