Tuzlanski kanton

Načelnik Kalesije održao sastanak sa predstavnicima mještana MZ Sarači-Lipovice

Nakon što su prošle sedmice mještani MZ Sarači-Lipovice održali zbor građana na kojem su iznijeli svoje probleme sa kojima se susreću, jučer je općinski načelnik Sead Džafić održao sastanak sa predsjednikom Vijeća MZ Damirom Alićem te Sakibom Hasanovićem i Fadilom Alićem koji je vijećnik u Općinskom vijeću Kalesija.

Kako je istaknuto na sastanku, mještani su na zboru tražili da se što hitnije krene sa izgradnjom trotoara od Sarača do škole u Miljanovcima i do Pjanića u MZ Rainci Gornji uz magistralnu cestu, te da se izvrši postavljanje saobraćajnih znakova na lokalnom putu Sarači-Lipovice kao i da se put prema poljoprivrednim parcelama proglasi javnim dobrom i da pređe iz privatnog u vlasništvo Općine Kalesija.

Prema riječima predsjednika Vijeća MZ Damira Alića prioritet je izgradnja trotoara, a ukoliko ne dođe do realizacije toga mještani su spremni i na blokadu magistralnog puta jer životi njihove djece su ugroženi na već pomenutoj dionici puta.

Načelnik Kalesije Sead Džafić prisutne je upoznao da je Općina Kalesija projektnu dokumentaciju za izgradnju trotoara uradila i da je to poslato u JP Ceste FBiH. Također, načelnik je predstavnike MZ Sarači-Lipovice je upoznao da su tu Općinama ruke „vezane” i da lokalne zajednice na magistralnom putu ne mogu izvoditi bilo kakve radove i da je to obaveza JP Ceste Federacije BiH.

Mi ćemo poslati urgencije u Sarajevo i tražićemo da se krene sa tim projektom da se odobri novac, a ukoliko to odbiju i ja sam spremam sa vama da izađem i da blokiramo put uz prethodnu najavu policiji i drugim organima kako bi spriječili bilo kakve incidente, kazao je općinski načelnik Džafić.

Predstavnici mještana MZ Sarači-Lipovice načelnika su upoznali i sa drugim projektima koji su pokrenuti, a riječ je o izgradnji ograde u mjesnom mezarju i renoviranju prostorija MZ gdje očekuju da se finansijski uključi i Općina Kalesija.

Za sve pomenute projekte općinski načelnik je obećao finansijsku pomoć, istakavši da će biti postavljeni i saobraćajni znakovi sa ograničenjem brzine na lokalnom putu čime će se pomoći i policiji da sankcioniše neodgovorne vozače koji dovode u opasnost djecu i sve mještane ove MZ.

Na kraju sastanka predsjendik Vijeća MZ Sarači-Lipovice kao i predstavnici mještana zahvalili su načelniku na svemu što je do sada uradio u ovoj MZ kao načelnik ali i kao poduzetnik jer je ranijih godina dosta sredstava poklonio za izgradnju sportskog igrališta, mjesne džamije kao i drugih projekata koji danas koriste mještanima Sarača. 

Na vrh