Kult(ura)

Na vrhu prsta – izložba minijaturne skulpture hrane sarajevske umjetnice Tajde Tufek u Tuzli

U sklopu Ljeta u Tuzli Udruženje za promociju minijature TOLDart organizira još jednu izložbu veoma interesantnih radova, zahvaljujući podršci Grada Tuzla i BURN energy drink. Do sada ste, u ovom kratkom, ali bogatom periodu, kod nas mogli vidjeti nekoliko vrsta izražavanja, a novom izložbom se vraćamo ponovno na minijaturu.
 
Naredna izložba je izložba autorice Tajde Tufek iz Sarajeva, naslova “Na vrhu prsta”.
 
Minijature koje izlaže Tajda Tufek većinom su napravljene u odnosu 1:12, koji je najpopularniji među kolekcionarima minijatura. Minijature su napravljene od FIMO polimerne gline, koju ručno miješa kako bi postigla odgovarajuću boju, što vjerniju određenoj vrsti hrane. Nakon oblikovanja glina se peče 30 minuta na 130°C. Detalje dodaje uz pomoć pastela i akrilnih boja kako bi hrana bila što realističnija. Na kraju sve zaštiti lakom, ovisno od efekta koji želi postići. Radi se o veoma preciznom radu koji zahtjeva koncentraciju i posvećenost detaljima, a istovremeno pruža veliko zadovoljstvo i opuštanje.
 
Od ranog djetinjstva Tajda se bavi slikanjem i modeliranjem. Pohađala je časove slikanja kod akademskog slikara prof. Mirze Ibrahimpašića. Izradom minijatura od polimerne gline u odnosu 1:12 bavi se od 2013. godine. Od 2014. godine ima online shop na portalu za prodaju ručnih radova Etsy.com, preko kojeg kolekcionari minijatura iz čitavog svijeta mogu nabaviti njezine radove. Također se bavi i izradom nakita od polimerne gline.
 
Njezini radovi, kao i interview, su objavljeni na portalu Daily Mini koji je posvećen isključivo promociji minijatura. Francuski časopis za mlade Pop Corn izdavačke kuće Gallimard, je objavio fotografije njezinih radova vezano za temu minijaturne hrane, tiny food, trend koji je trenutno vrlo popularan. 
 
Jedan od njezinih radova, minijaturni avokado, naručila je i poznata američka pjevačica Katy Perry, nakon što je otkrila Tajdin rad na Instagramu.
 
I dalje nastavljamo uz podršku BURN-a izložbe u našoj galeriji da propratimo malo drugačijom muzičkom pozadinom, te će posjetitelji moći da slušaju i tuzlanskog najmlađeg člana FM Jam-a, Filipa Stjepića, poznatog i kao DJ Elick.
 
Nadamo se da ćete nam se pridružiti na našem “Ljetu u galeriji TOLDart” i uveličati izložbu “Na vrhu prsta” u subotu, 28.07.2018. godine u 20:00h. Galerija se nalazi na adresi Turalibegova 22, odnosno u TC “Pasaž” na Korzu.

Komentari

Na vrh