Aktuelno

Na UKC Tuzla trenutno hospitalizirao deset pacijenata zaraženih koronavirusom

Prva preminula osoba u Tuzlanskom kantonu kod koje je utvrđeno da je bila pozitivna na virus COVID-19, bila je liječena u Centru za srce “Medical Institute Bayer“, a na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla trenutačno je hospitalizirano deset pacijenata pozitivnih na koronavirus.

– Njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Šest pacijenata ima lakše simptome, a četiri pacijenta su sa srednje teškim simptomima i nisu vitalno ugroženi. Nemaju potreba za vještačkom ventilacijom. Priča da od koronavirusa oboljevaju samo stariji nije tačna. Samo jedan pacijent ima više od 80 godina, a svi drugi su srednje životne dobi ili mlađi – rekao je v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Vahid Jusufović.

On je kazao da je 120 uposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u izolaciji, a razlog tome je što su bili u kontaktu sa zaraženim osobama koronavirusom iz Centra za srce. UKC Tuzla zasad, istakao je, ima dovoljan broj liječnika i medicinskog osoblja kada je u pitanju borba sa izazovima kao što je koronavirus.

– Još uvijek čekamo rezultate osoba koji su uposlenici UKC Tuzla, a koji su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđen koronavirus. Takvo stanje bi nam moglo otežati proces rada što bi značilo da ćemo morati cijela odjeljenja isključiti iz procesa rada – istaknuo je Jusufović.

Na vrh