Tuzla

Na pomolu novo veliko arheološko otkriće u Gornjoj Tuzli

“Pokušavam u Tuzli napraviti arheološku školu za buduća vremena i moja konstatacija je da bi Gornja Tuzla mogla biti grad muzej kada bi se sistematski istražila”, naglasio je Omerčević

 

Ovo je kazao nekadašnji profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Bego Omerčević, nakon što su u oktobru 2019. godine u Gornjoj Tuzli pronađeni ostaci rimskog vodovoda. Nije tajna ni to da je Gornja Tuzla do sada, jedno od najstarijih neolitskih naselja u Bosni i Hercegovini.

 

 

Franjevački samostan sv. Marije u Gornjoj Tuzli

“Prije nepune tri godine obrađivao sam svoj mali vrt u sklopu vikendice nedaleko od centra Gornje Tuzle i tom prilikom naišao na kamenice koje nisu bile obične. Malo po malo sam samostalno iz znatiželje kopkao okolo i počeo vaditi brojne ostatke novca, keramike, raznih dijelova posuda.

Na tako malo prostora našao sam puno toga, te sve to sačuvao. Prošle godine mi je u goste dolazio jedan univerzitetski profesor koji mi je kazao kako je ovo vrijedna građevina. Samostalno sam čitao i istraživao brojne pretpostavke i naišao na podatak da se nekada u Gornjoj Tuzli nalazio Franjevački samostan na lokaciji 1,5 kilometara od centra Gornje Tuzle na lijevoj obali Jale što vjerujte po lokaciji odgovara u pedalj”- kazao nam je Munir Memišević, vlasnik ove parcele, te još dodao:

“O ovom lokalitetu i nalazištu obavijestio sam prije nekoliko dana i čelne ljude Franjevačkog samostana u Tuzli te direktora i arheologe iz Muzeja Istočne Bosne koji su me posjetili i ostali zatečeni prizorima koje su vidjeli uz konstataciju da je prerano bilo šta govoriti dok se ne obave detaljna ispitivanja”- dodaje Memišević.

Tragajući za ovom pričom prije par dana posjetio sam i samostan Bač u Srbiji u koji su preselili ovdašnji Franjevci ali jedan fratar koga sam tamo zatekao jako malo zna o tome pa je i putovanje bilo tek turističko.

Struka će reći svoje ali po onome što sam ja uspio saznati u raznim djelima i putopisima do kojih sam došao, mislim da je došlo vrijeme da konačno pronađemo Franjevački samostan  iz 14. stoljeća za kojim dugo, mnogi tragaju.

 

Na vrh