Tuzlanski kanton

Na platou Nišićke visoravni obilježena 29. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića

Klub Patriotske Lige Grada Tuzle je u saradnji sa porodicom Hajdarević te Meldinovim saborcima iz njegove rodne Gornje Tuzle, obilježio 29. godišnjicu pogibije zlatnog ljiljana Tuzle Meldina Hajdarevića., koji je svoj život položio boreći se za Republiku Bosnu i Hercegovinu u selu Ravne na području općine Vareš.

Neprijateljska dejstva koja su vođena tog ratnog novembra 1994.godine  imala su za cilj presjeći putnu komunikaciju koja je povezivala  tuzlansku regiju sa zeničkom,  i na taj način staviti u potpuno okruženje slobodnu teritoriju sjeveroistočne regije Bosne i Hercegovine,  a što je spriječeno naročito ispoljenom  hrabrošću boraca 1. Bataljona 1. Tuzlanske brigade  i  121. Kladanjske brigade.

Ovo je bio jedini put kojim su do Tuzle i tuzlanske regije dolazili hrana, lijekovi i ostale potrepštine za život, te su ga stanovnici smatrali “žilom kucavicom” za više od 500 hiljada stanovnika koji su tada bili smješteni na području tuzlanske regije.

“Klub Patriotske lige zajedno sa Meldinovom porodicom i saborcima već godinama dolazi ovdje. To je dio duga koji imamo prema našim bosanskim šehidima koji su dali svoje živote da bismo mi bili u slobodnoj državi Bosni i Hercegovini”, kazao je Suljo Osmanović, sekretar Patriotske lige i saborac Meldina Hajdarevića.

Prisutnima su se ovom prilikom obratila i predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzle, Sabira Mićanović koja je kazala kako je  kultura sjećanja pojam koji ne smije biti zanemaren kod novih generacija koje trebaju i moraju posjećivati ovakva i slična mjesta i onda kada ne bude onih koji to danas iniciraju.

Meldinov otac, Nusret Hajdarević se ovom prilikom zahvalio svima koji su danas posjetili mjesto pogibije njegovog sina Meldina te sa suzama u očima napomenuo da sjećanja na sve one koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine ne bi smjela nestati jer kako je kazao to je najmanje što možemo u miru i slobodi koju danas svi uživamo.

 

Obilježavanje je obavljeno učenjem fatihe, prigodnim obraćanjem i polaganjem cvijeća na mjestu pogibije Meldina Hajdarevića, a ovom događaju su još prisustvovali i predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzle, predstavnici službe za boračko invalidsku zaštitu Općine Vareš te učenici JU OŠ Gornja Tuzla, a nakon toga položeni su  vijenci i cvijeće na spomen obilježje za šest šehida, pripadnika 121. Kladanjske brdske brigade, koji su dali svoje živote za odbranu Bosne i Hercegovine među kojima su i dva dobitnika „Zlatnog ljiljana“, a oni su Derviš Hodžić, Edina Čamdžić, Baki Šalja, Senahid Mešanović, Nijaz Hajdarbašić i Bahrija Selimbašić, koji su herojski položili živote u odbrani Republike Bosne i Hercegovine u istoj bitci.

Meldin Hajdarević je i dobitnik Zlatne plakete Grada Tuzle a izgubio je život na današnji dan, 10.11.1994. godine od agresorske granate u selu Ravne u akcijama odbrane jedinog koridora za Tuzlu. U toku agresije se borio na svim ratištima širom Bosne i Hercegovine, od Bosanskog Broda, Gradačca, Teočaka, Goražda, a u borbenim akcijama je tri puta ranjavan.

“Patriotska liga Tuzla” obilježavanjem godišnjice njegove smrti sjeća se i svih ostalih šehida i palih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Na vrh