Kult(ura)

Na Panonskim jezerima u Tuzli izveden pozorišni spektakl ‘Ljetopis o Kralju Tvrtku’

Pozorišna predstava ‘Ljetopis o Kralju Tvrtku’ u režiji  Dine Mustafića odigrana je u subotu  pred tuzlanskom publikom na Panonskim jezerima. Predstava je nastala po istoimenom romanu Jasmina Imamovića.

Dramatizaciju teksta je uradio poznati dramski pisac Željko Hubač, a dramaturg na ovoj predstavi je Emina Omerović. Nosioci koprodukcije predstave su JU BKC Kantona Sarajevo i UG Scena, a producenti na ovom projektu su Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

 

Predstava ‘Ljetopis o Kralju Tvrtku’ se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz života ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali pored toga je imelodrama o samom privatnom životu Kralja Tvrtka. Za ovu predstavu možemo reći i da pripada političkom teataru, jer sama predstava istražuje veze između najvećeg bosanskog vladara i današnje BiH.

Pored izvrsnog Dine Mustafića, ostatak umjetničkog tima predstave čine priznati bosanskohercegovački umjetnici. Scenografiju ove predstave dizajnirao je likovni umjetnik Osman Arslanagić, a kostimografiju je pripremila Amra Zulfikarpašić. Muziku za predstavu „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ komponovao je muzičar Damir Imamović.

U predstavi igraju: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča i Enes Salković.

 

 

tztz.ba

Na vrh