Nekategorisano

Na mjestu tuzlanske sinagoge postavljen Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu.

U Klosterskoj ulici u Tuzli 1902. godine izgrađena je i otvorena druga tuzlanska sinagoga. U zadovoljavanju vjerskih potreba, u to vrijeme znatno brojnije zajednice, služila je do Drugog svjetskog rata. 1942. godine, nakon projekcije antisemitskog propagandnog filma u obližnjem kinu, rulja je provalila u sinagogu, svete knjige i predmete izbacila na ulicu, a objekat uništila i zapalila. Ovi podaci nalaze se u zapisima o Tuzli i u sjećanjima malog broja njenih starijih građana.

Došlo je vrijeme da ovaj grad se i na drugačiji način oduži svojim građanima te će od danas priču o sinagogi i zajednici Jevreja čuvati i dalje pričati Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu.

 

Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu izrađen je u obliku menore, sedmokrakog obrednog svijećnjaka. Idejno je rješenje arhitekte Husejna Dropića. Napravljen je od betona, kamena i stakla.

Usvajanjem inicijative zastupnika Zijaha Rifatbegovića, postavljanje Memorijala podržalo je Gradsko vijeće Tuzle. Izgradnja je većinski financirana sredstvima donatora i prijatelja, te dijelom sredstvima Gradskog budžeta.

 

 

Memorijal Jevrejima Tuzle stradalim u Drugom svjetskom ratu otkrile su gospođe Marina Rajner i Frida Čorbić, čiji su preci, članovi porodica Jelinek i Laufer bili dio jevrejske zajednice između dva svjetska rata, a predmolitelj Igor Bencion Kožemjakin je pročitao molitvu.

 

 

JAKOB FINCI, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH

 „Ovo je veliki dan i za grad Tuzlu i za Bosnu i Hercegovinu, jer je otkriven drugi po redu spomenik žrtvama holokausta, upravo u Tuzli. Poslije čuvene tuzlanske suze, imamo i spomenik gdje je nekada bila sinagoga. Bilo je u Tuzli više sinagoga, ali ova je 42. godine zvjerski uništena i ovaj spomenik treba uvijek da nas podsjeća na prošlost. Posebno je značajno danas prisustvo ovom događaju predstavnika svih vjerskih zajednica i dobar broj građana Tuzle čime odaju priznanje svim onim sugrađanima, Jevrejima koji više nisu među živima.“

 

 

MARINA RAJNER, predsjednica Jevrejske općine Tuzla

„Za nas Jevreje u Tuzli je ovo veoma značajan dan pogotovo što je ovo prvi spomenik sa jevrejskim obilježjem za svo ovo vrijeme od drugog svjetskog rata.“, kaže Marina Rajner, predsjednica Jevrejske općine Tuzla.

 

JASMIN IMAMOVIĆ, gradonačelnik Tuzle

„U knjigama to mora biti i jeste to zapisano, ali ako nema u spomeničkoj kulturi, onda veliki broj ljudi neće ništa o tome znati. Zato je važno da imamo spomen obilježje.“

 

 

ZIJAH RIFATBEGOVIĆ, inicijator ideje

„Danas sam posebno sretan da sam građanin Tuzle i Bosne i Hercegovine i mislim da je ovo jedan čin, kako naš Jakov Finci kaže nešto što ostavlja trag u vremenu i po čemu ćemo biti prepoznatljivi u budućnosti.“, kaže Rifatbegović.

Komentari
Na vrh