Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počeli radovi na izgradnji atrijuma

11.03.2021. 


Izgradnjom atrijuma u kompleksu Međunarodnog aerodroma Tuzla bit će rasterećen prostor u glavnom holu terminala za dolazne putnike, a stvaraju se i uvjeti za povećanje prihoda Aerodroma, objavila je Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

U novom objektu će biti sve rent-a-car agencije, suvenirnice, turističke agencije, kafeterija.

Rok za završetak radova je 16 mjeseci, novac je obezbijeđen, tako da kašnjenja ne bi trebalo da bude.

– Jedan od razloga za ovako dugo prolongiranje ovog projekta je što je trebalo pribaviti svu dokumetaciju za izvođenje radova i imali smo čak i određenih problema u 2020. godini oko organizovanja stručnog nadzora – izjavio je direktor Aerodroma Esed Mujačić.

Vlada Tuzlanskog kantona podržava i planove menadžmenta Aerodroma koji se odnose na ostale infrastrukturne projekte koji bi trebalo da budu realizovani u ovoj godini – izgradnju parking prostora te uređenje vanjskih površina Aerodroma.

Kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Mešić navodi da je u budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu predviđeno 330.000 KM koje će Vlada doznačiti Međunarodnom aerodromu.

– S naše strane, u ovom trenutku možemo toliko obećati. Naravno da ćemo pratiti situaciju izazvanu pandemijom, tako da ćemo sagledavati druge mogućnosti podrške menadžmentu u cilju jačanja pozicije i uloge Međunarodnog aerodroma Tuzla – kazao je Mešić.

Pomoćnik kantonalnog ministra za saobraćaj Nenad Lukanović ističe da Vlada i menadžment imaju ambiciozne planove da ovaj aerodrom bude u rangu aerodroma srednjeg kvaliteta prema nivou usluge, s ciljem da kapacitet dostigne otpremanje oko milion putnika.

Aerodrom je u ovoj godini realizirao nekoliko važnih projekata – otvoren je centar za izdavanje antigenih testova za putnike u evropske zemlje i potpisan ugovor za otvaranje centra za izdavanje PCR testova, a u planu su i priprema za gradnju trećeg, odlaznog gejta te aktivnosti koje se odnose na mjerenje nosivosti piste.

Direktor Mujačić kaže da je za tu aktivnost raspisan javni tender čiji se završetak očekuje u naredna tri mjeseca kao jedan od preduvjeta za otvaranje nekih prekookeanskih linija budući da su neophodni tačni rezultati nosivosti piste za veće avione.

Međunarodni aerodrom Tuzla je u ovoj godini zabilježio veći broj putnika nego u istom periodu 2020. U januaru i februaru je s ovog aerodroma putovalo više od 20.000 putnika. Rezultati bi mogli biti bolji nastupanjem ljetnjeg reda letenja.

Očekuje se i vraćanje letova ka svih 16 destinacija u šest evropskih zemalja.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!