Eventi

Na horskom šampionatu u Tuzli više od 1.000 horskih pjevača

Internacionalni horski šampionat “Lege Artis” u Tuzli, jedna od najprepoznatljivijih horskih manifestacija u regionu, ove godine u junu trebala bi ugostiti više od hiljadu horskih pjevača.

Organizaciju i produkciju festivala zajednički potpisuju Društvo “Lege Artis” i Bosanski kulturni centar Tuzla, a manifestacija okuplja zaljubljenike u horsku muziku i muzičke profesionalce.

Namjera organizatora je dio manifestacije premjestiti u uži centar grada gdje bi se horski i vokalni ansambli predstavili široj tuzlanskoj publici na open air nastupima.

Direktor Internacionalnog horskog šampionata “Lege Artis” Jasmin Hasić u izjavi za Fenu izrazio je nadu da će to ove godine biti postignuto.

Najavio je i da će od ove godine dosadašnja nagrada za najboljeg dirigenta nositi naziv po profesoru Čestmiru Mirku Dušeku, koji je zaslužan za razvoj muzike prije svega horske višeglasne i dirigentske profesije u Tuzli.

– Žiri će dodjeljivati i nagrade za najbolje izvedenu kompoziciju starog majstora, kompoziciju iz perioda romantizma i najbolje izvedenu savremenu kompoziciju – pojasnio je.

Planirano je i uoči održavanja šampionata, u saradnji s Muzičkom akademijom u Sarajevu, organizirati okrugli sto o temi “Skupno muziciranje u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini”.

Poštujući struku i iskustvo prilikom organizacije i prvih priprema na realizaciji šampionata, veliku stručnu pomoć organizatori su dobili od bosanskohercegovačkog dirigenta i kompozitora, šefa katedre za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu profesora Rešada Arnautovića.

– Uvažavajući pravila šampionata svake godine pokušavamo okupiti eminentne dirigente i profesore s muzičkih akademija da učestvuju u žiriranju ansambala. Žiri donosi odluke i kritike na nastup horova, vokalnih ansambala učesnika šampionata – dodao je Hasić.

Učesnici se takmiče u četiri kategorije i to dječji horovi, muški i ženski horovi, vokalni ansambli i kategorija mješovitih horova, a iz godine u godinu broj ansambala i horova se znatno uvećava.

Na ovogodišnjem šampionatu u stručnom žiriju bit će evropski umjetnici profesori Marko Vatovec (šef odsjeka za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Ljubljani), Jasenka Ostojić (šefica odsjeka za horsko dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu), Czaba Kutnyánszky (šef odsjeka za dirigovanje na Muzičkoj akademiji Franz Listz – Budimpešta) i maestro Đorđe Stanković (šef hora Beogradske opere).

I ove godine, podvukao je direktor Međunarodnog horskog šampionata “Lege Artis” Jasmin Hasić, tokom šampionata bit će organizirano nekoliko radionica za učesnike, ali i za horiste i muzičke pedagoge.

Hasić je podsjetio da se u organizaciju ovog šampionata krenulo srčano, a prve godine bilo je 18 horskih ansambala na šampionatu, već naredne godine taj broj se popeo na 26 horskih i vokalnih ansambala sa oko hiljadu učesnika.

– Za vrlo kratko vrijeme imali smo učesnike iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Bugarske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, a svaki član Mješovitog hora “Lege Artis” veseli se ovim danima i daje maksimum u organizaciji – zaključio je Hasić.

Na vrh