BiH

“Mutne igre” oko zasjedanja Parlamenta FBiH

Više od mjesec dana nije zasjedao federalni parlament. Parlamentarci su “godišnjem”, plaćenom doduše našim parama, ali godišnjem. Posljednja sjednica je održana 28.aprila na kojoj je potvrđen novi saziv Vlade FBiH i od tada ništa.

Predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić kaže da je ta novoimenovana vlada povukla iz procedure sve zakonske propise i strategije, pa Zastupnički dom zato trenutno i ne zasjeda jer kako tvrdi ona, nema posla.

 

Po običaju situacija je malo drugačija. Naime Mahir Mešalić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u ovom Parlamentu, uputio je dva zahtjeva za sazivanje hitne sjednice ovog doma. U prvom zahtjevu traži smjenu ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević zbog uvredljivih izjava, a drugi zahtjev je upućen zbog pružanja pomoći poplavljenim područjima u USK-u. Odgovor ni na jedan zahtjev nije dobio.

Upitana da ovo prokomentariše Mirjana Marinković Lepić je izjavila – “Predlažu ili zahtijevaju hitnu sjednicu, ali poslovnički nije ispunjen taj uslov. Ako poslanik predlaže hitnu sjednicu, on mora imati potpise 20 poslanika kako bi se sjednica morala organizovati”.

 

“Koliko god Mirjana Lepić, Naša stranka i HDZ opstruirali sjednicu Federalnog parlamenta, možemo igrati drugačije i skupiti 20 potpisa i sazvati sjednicu. Pravi se galama oko nekih trivijalnih stvari da se zamažu glavne stvari – rastakanje države, konkretna pomoć građanima, te sankcionisanje uvreda”, odgovorio joj je Mešalić.

 

Zanimljivo je da iako nema zasjedanja, sazvan je sastanak. Naime, Mirjana Marinković Lepić i predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ BiH) uputili su poziv za sastanak predsjednici Federacije Lidiji Bradara i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, ali je poziv potpredsjedniku Federacije iz reda Bošnjaka Refiku Lendi izostao. 31. maja na sastanak su pozvani i članovi parlamentarne većine oba doma, te članovi Federalne vlade.

Refik Lendo, je ovaj potez prokomentarisao kao vid isključivanja predstavnika Bošnjaka iz svih procesa odlučivanja u FBiH.

Šta je po srijedi ili “šta se iza brda valja”, po običaju … saznaće se!

Na vrh