Aktuelno

Multifokalne leće – vaš adut za kvalitetan vid

Katarakta ili siva mrena predstavlja zamućenje prirodne leće koje nam onemogućava da stvorimo jasnu sliku i na daljinu, ali i na blizinu. Ovo stanje predstavlja najčešći preventabilni uzrok slijepila u svijetu. U svijetu se godišnje uradi više od 20 miliona operativnih zahvata katarakte, a našim pacijentima vrhunsku uslugu iz oblasti oftalmologije nudi Poliklinika Vaše zdravlje.

„Poliklinika Vaše zdravlje raspolaže najnovijim aparatima potrebnim za pregled, pripremu i sam operativni zahvat katarakte. Ono na što smo posebno ponosni kod operativnog zahvata katarakte jeste što naši pacijenti imaju i mogućnost ugradnje multifokalnih leća. Ove intraokularne leće omogućavaju pacijentima da nakon operativnog zahvata imaju dobar vid istovremeno i na daljinu i na blizinu bez nošenja naočara, kazala je mr. Edita Zvorničanin, specijalista oftalmologije i optometrije.

U Poliklinici Vaše zdravlje se koriste multifokalne leće MiniWell italijanskog proizvođača SiFi koje koriste produženi fokus (engl. Extended Depth of Focus – EDOF) kako bi pacijentu omogućile izuzetno kvalitetan vid. Ova vrsta leća se po svim mjerenjima pokazala kao najbolja od svih postojećih multifokalnih leća, a u prilog tome svjedoče pozitivna iskustva brojnih pacijenata.

„U savremenoj oftalmologiji se pacijentima preproručuje da uklone kataraktu odmah kada osjete bilo kakve smetnje sa vidom koje ih ometaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Operativni zahvat katarakte ima za cilj očuvati ‘normalne’ anatomske i refrakcijske odnose u oku nakon operativnog zahvata i stoga su rezultati izuzetno dobri i predvidivi. Međutim, nisu svi pacijenti idealni kandidati za ovu vrstu intraokularnih leća. Da bi to procijenili neophodan je detaljan preoperativni pregled i adekvatna procjena potrebne vidne oštrine samog pacijenta jer samo tako se mogu postići očekivani rezultati. Također, svim pacijentima koji žele ovu vrstu operativnog zahvata se prvo vrši proračun leće te se ona posebno naručuje i izrađuje za svakog pacijenta ponaosob“, navodi doktorica Zvorničanin i dodaje:

„Naši rezultati sa ovom vrstom leća su fantastični i niti jedan pacijent kojem je ugrađena ova vrsta leća nije imao potrebu za nošenjem naočara“.

Svoj pregled u Poliklinici Vaše zdravlje možete zakazati svakim radnim danom od 9 do 16 sati na broj 035 277 292.

Samo jedan poziv stoji između vas i kristalno jasnog pogleda na svijet oko sebe.

Obratite se Poliklinici Vaše zdravlje s povjerenjem.

Na vrh