BiH

Muamer Zukić o formiranju vlasti u FBiH: Politički dogovor nema alternativu

Šef Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda Muamer Zukić oglasio se danas na društvenim mrežama, poručivši da nametanje nije rješenje za uspostavu vlasti na federalnom nivou.

“Ne postoji primjer u historiji svijeta, a ne znam ni da je pravna teorija razmatrala takvu mogućnost, da se promijeni ustav kako bi se jednoj političkoj stranci ili nekolicini njih omogućilo formiranje vlasti.

 

Tako da promjena Ustava, a još manje nametanje ustavnih rješenja od strane visokog predstavnika, nije jedno od rješenja za uspostavu vlasti u FBiH”, mišljenja je Zukić.

Kako navodi, pojedini političari i neki mediji uporno pokušavaju nametnuti narativ u kojem je to opcija – za početak jedna od opcija, a na kraju je zapravo jedina opcija, odnosno od starta se na nju računalo.

“Takvo štelovanje propisa, odnosno najvećeg i temeljnog akta jedne države, u korist nekoga i za potrebe konkretnog slučaja, odvelo bi nas u pravnu nesigurnost nezabilježenu u modernim državama.

To vam je kao da govorite o opcijama da neki bosanski fudbalski tim pobijedi Real – ili će sakupiti tim potreban za pobjedu ili će UEFA povećati gol Reala sa 7 na 15 metara”, istakao je Zukić.

Naglašava da ovo drugo ne može biti opcija, ako smo ozbiljni ljudi.

“Politički dogovor nema alternativu – to je jedina opcija! Zato gospodo, za stol i dogovor”, napisao je Zukić na svom Facebook profilu.

Na vrh