Aktuelno

Motel Man kod Tuzle pretvoren u privremeni migrantski centar

Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji pomozi.ba, motel Man kod Tuzle pretvoren je u privremeni migrantski centar za zdravstveno ugrožene migrante. U motelu je trenutno smješteno sedam migranata, a ukupni kapacitet je 72 kreveta.

Očekuje se prijem novih migranata, a za zbrinjavanje u motelu potrebna je zvanična ljekarska potvrda od ljekara koji se brinu o njima.

Ohrabruje činjenica da je lokalno stanovništvo pokazalo humanost pomažući ljudima da im život bude lakši.

Volonter iz organizacije pomozi.ba Salem Hadžimeljić potvrdio je da su migranti počeli pristizati u motel prije dva dana, a prioritet je smještaj za migrante sa zdravstvenim problemima da bi se sklonili s hladnoće.

– U motelu imaju topao smještaj, tople obroke i dobre uvjete za boravak. Uz pomoć dobrih ljudi u prilici smo da im olakšamo boravak ovdje – dodao je Hadžimeljić.

U narednim danima očekuje se povećanje broja korisnika motela nakon što ljekari utvrde njihovo zdravstveno stanje.

Iz pomozi.ba su apelirali da im je hitno potrebna sušilica za veš jer sve drugo su već osigurali poput veš mašine, odjeće, obuće, hrane i higijenskih potrepština.

Kako je naglašeno, poseban akcenat pored zdravstvene zaštite, stavljen je na higijenske uvjete u tom kolektivnom centru.

Prema procjenama, na području Tuzlanskog kantona nalazi se oko 200 migranata koji dolaze pretežno iz Pakistana, Iraka i Afganistana.

Na vrh