Kult(ura)

Monodrama “Rod i dom” Irfana Kasumovića jubilarno izvedena 50. put.

Monodrama “Rod i dom” Irfana Kasumovića jubilarno je izvedena po 50. put u Travniku a izvedba se odigrala u okviru manifestacije “Dani Ajvatovice”. Monodrama koja kroz beznadežnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, govori o otporu žene prema društveno nametnutim okovima. Ona može biti sve što se od nje traži ali do nivoa časti koji nameće sama, umjesto da bude ukalupljena u svijet kojim vladaju muškarci.

Predstava „Rod i dom“ je trenutno na redovnom repertoaru Teatra Kabare Tuzla i zabilježila je gostovanja u Tuzli, Sarajevu, Bugojno, Kladnju, Travniku, Srebreniku, Lukavcu, Gračanici, Vitezu, Gradačcu,  Zenici, Banjaluci, Konjicu, Maglaju, Zavidovićima, Kaknju, Živinicama, Rumelange (Luksemburg)  i turneju po Crnoj Gori (Plav, Rožaje, BijeloPolje i Petnjica) i Švedskoj ( Norrkoping, Malmo i Gislaved).

Također, predstava je uvrštena i na Festival BH drame u Zenici (prateći program) i Festival monodrama mladog glumca Banjaluka (takmičarski program), Na XX Teatar Festu u Banjaluci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca.

Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić- ton i svjetlo majstor, Robert Andrejaš i Muhamed Kahrimanović- fotografija, Damir Pirić- dizajn propagandnog materijala i Aldin Ismić- izvršni producent. Režiju projekta potpisuje Vlado Kerošević.

Na vrh