Kult(ura)

Monodrama ‘Krojcerova sonata’ pobjednica Festivala malih pozorišnih formi

Predstava “Krojcerova sonata” autora Lava Nikolajevića Tolstoja u izvedbi glumca Vlade Keroševića pobjednica je Festivala malih pozorišnih formi upriličenog u okviru festivala “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru.

Predsjednik žirija Festivala Ivan Bekjarev te članovi Spasoje Milovanović i Nenad Novaković jednoglasno su odlučili da tu predstavu proglase najboljom zbog intenziteta emocija i vanrednih kontrasta raspoloženja u tumačenju jednog od najznačajnijih likova svjetske književnosti.

Vlado Kerošević je interpretacijom mračnog, diskutabilnog i kontroverznog Pozdniševa učinio da se pozorište u punom sjaju predstavi kao najznačajnija umjetnost, obrazložio je žiri.

– Sudjelovanje na pozorišnom festivalu posvećenom velikanu glumišta Zoranu Radmiloviću mi čini izuzetnu čast a naročito osvojiti ovu vrijednu nagradu – kazao je Kerošević.

Napomenuo je da je ovo prvi put da je učestvovao na tom Festivalu, a imao je sreću da u prvom kontaktu sa zaječarskom publikom bude i nagrađen, dodajući da ga nagrada koja nosi ime tog velikana čini ponosnim.

Tu višestruko nagrađivanu predstavu je režirao Nebojša Bradić, igra Vlado Kerošević, a riječ je o monodrami koja je nastala na temelju Tolstojeve novele “Krojcerova sonata” u produkciji Teatra kabare Tuzla.

Tokom vožnje vozom, putujući, ali ne dolazeći na cilj, glavni junak uz neprestanu zvučnu kulisu putujućega voza i nekoliko junaku bolnih prekida zvukom same sonate, prepričava sve ono što ga je dovelo do zločina – ubistva supruge, da bi na kraju sve ponovo preživio, kao u psihodrami.

Svaki je bolni detalj ponovo na površini, a junak se ispred gledalaca ogoljava do kraja prikazujući se kao bolestan, strašni ubojica.

Premijerna izvedba predstave upriličena je 2013. godine u Teatru Kabare u Tuzli, a do sada je imala niz festivalskih izvođenja, gostovanja i nagrada, saopćeno je iz tog teatra.

Na vrh