Business

Mladi u Tuzli u borbi za posao kroz inovatorske ideje (VIDEO)

U Tuzli će 19. i 20. maja, u organizaciji Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA Tuzla, biti održano takmičenje koje ima za cilj umrežavanje IT studenata s potencijalnim poslodavcima.

Cijelo natjecanje se održava pod simboličnim imenom “Pitch – Match – Start ( Up )”, a zanimljivo je da će studenti s potencijalnim poslodavcima razgovarati osam minuta i prezentirati im svoje ideje.

– Ovakvo povezivanje omogućava da obje strane dobiju priliku da se upoznaju i procjene da li postoji obostrani interes za poslovnom saradnjom. Odmah nakon osmominutnog razgovora s jednim poslodavcem studenti započinju razgovore s drugim poslodavcima koje su sami odabrali – kaže Muhdin Mujačić, direktor Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA Tuzla.

U sklopu događaja će, kako kaže, biti prisutno deset renomiranih IT kompanija iz BiH, koje će ocjenjivati projekte studenata.

Cilj dvodnevnog ICT poslovno-investicijskog događaja je da se istaknu mladi talenti i njihove inovacije te da se stvore nova partnerstva. Također, organizatori predviđaju da će ovaj događaj doprinijeti umrežavanju studenata s poslodavcima i startupe s investitorima.

Treba naglasiti da će na „Pitch – Match – Start ( Up )“ biti organizovano takmičenje četiri startup projekta, od kojih će prva dva dobiti novčanu nagradu i ugovor o jednogodišnjoj inkubaciji na Visokoj školi eMPIRICA, a to podrazumijeva besplatan prostor, druge resurse i mentorstvo. Svi startupi će tokom „Pitch – Match – Start ( Up )“, imati umrežavanje sa potencijalnim investitorima, a paralelno će biti organizovani razgovori između 38 IT studenata i 10 IT kompanija iz cijele BiH, u svrhu zapošljavanja.

Sve se događa pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH.

 

 

Na vrh