Tuzla

Mladi u Ši selu preuzimaju inicijativu za uređenje svoje MZ – IDEJA PARKA i MULTINAMJENSKOG TRGA KOD RASKRSNICE U ŠI SELU by Nakić Avdić

Obećali smo idejno rješenje i bespoštednu borbu za našu mahalu. Ovo je ideja koju ćemo napraviti kad tad!
Umjesto da vam objasnim u čemu je riječ citirat ću vam Nakić (ovo je napisao Omer Berbić vijećnik u GV Tuzla inače stanovnik ove MZ)
“Početkom vikenda pričao sam sa Omerom Berbićem, u kontaktu smo, razmjenjujemo mišljenja i ideje. Omer otvori temu prostora ispred nekadašnjeg objekta mjesne zajednice Ši selo – Tuzla. Ideja je urediti taj prostor, i da li bi ja mogao napraviti skicu? Naravno da bi Omere, ali ako ćemo nešto raditi, neka to bude kako treba. Ne polovično.
Njegovu objavu postojećeg stanja podijelio sam u fb grupi mjesne zajednice Ši selo, gdje je većina članova i komšija aktivno. Drago mi je da su reakcije na upit uglavnom pozitivne, dobili smo mnogo informacija i sugestija, kako i šta treba da se uradi i uredi.
Pokušao sam ispoštovati što je više moguće zahtjeva, i istovremeno planirati kvalitetan javni prostor.
Trenutno stanje obuhvata:
– Obuhvat se nalazi uz jednu od najprometnijih raskrsnica u jugoistočnom dijelu grada – najveće mjesne zajednice grada Tuzle. Vijeće mjesne zajednice koristilo je postojeći objekat koji se može vidjeti na slikama postojećeg stanja. Prostorije su napuštene jer je Grad Tuzla ustupio jedan od poslovnih prostora mjesnoj zajednici na korištenje. Bila je to razumno, povoljnija varijanta od sanacije postojećeg objekta.
– Prostor uz sami objekat bi trebao služiti kao park ili trg, ali sa slika možete primjetiti da je vidno zapušten. Čak i elementi koji su postojali ili koji su napravljeni, razbacani su nasumice po prostoru.
– Oglasna ploča je postavljena uz ulicu, bez adekvatnog pristupa
– Vozila se često zaustavljaju na samom izlazu sa raskrsnice u ulici Nesiba Malkića, i stvaraju zbrku i nervozu učesnika u saobraćaju.
– Spomenik koji je postavljen, postavljen je centralno, bez velikog promišljanja kako ga orijentisati ili pristojnije pozicionirati.
– Betonske stepenice izlaze direktno na saobraćajnicu
– Nisam siguran šta je postavljeno ranije, šahovska ploča ili spomenik.
Bez daljnjeg opisivanja, postojeće stanje vidite na slikama.
Elementi predloženog rješenja:
+ Uklanjanje ruševina, postojeće zgrade i sličnih prepreka
+ Reorganizacija postojećih elemenata, zelenila i spomenika
+ Formiranje jedne ravni – plohe u formi Trga i zelenih površina.
+ Proširenje saobraćajnice, sa ciljem formiranja prostora za kratko zaustavljanje vozila.
+ Izrada ograde oko novoformiranog dječijeg igrališta i drugih dijelova obuhvata.
+ Formiranje zelenog pojasa prema individualnom stambenom objektu koji graniči sa parcelom.
+ Izradom potpornog zida povećava se efikasnost korištenja prostora te se smanjuje rizik od ulaska vozila na novoformirani prostor.
+ Ograda oko dječijeg igrališta, sprječava istrčavanje djece na ulicu
+ Stepenišni prilaz planiran je centralno te ostavlja dojam važnosti prostora.
+ Šest betonskih stubova nose pergolu koja bi trebala biti oslonac puzavicama (ruže, grožđe ili slično).
+ Ovakav projekat osigurava pristup i osobama sa poteškoćama u kretanju i roditeljima sa dječijim kolicima, takav pristup bio bi obezbjeđen uz parking kod trenutnog marketa Bingo uz samu parcelu.
+ Svi znakovi bi bili pozicionirani na sami ugao, na jedan stub.
+ Trg i mala otvorena scena, je nešto što nam donosi velike mogućnosti. Možemo organizovati druženja, roštilj, iftare, male koncerte, tribine, prezentacije, predstave za djecu, predstave djece za roditelje i još mnogo mnogo toga.
+ VAŽNO je da je prostor čist od mračnih uglova u kojim bi moglo završiti smeće ili koje bi koristio za, izvinite na izrazu, uriniranje.
Ovo nije nešto na što smo navikli i ne očekujem da će svima na prvu odgovarati, siguran sam da imate mnogo pitanja. Na neka ću odgovoriti odmah u ovoj objavi jer mislim da će biti očigledna. Ona pitanja koja postavite u komentarima odgovoriti ću direktno.
– Zašto toliko betona?
Radi se o javnom prostoru koji treba da nama svima koristi i potraje dugo. Na javnom prostoru se može očekivati vandalizam, lomnjenje klupa, obaranje kanti za smeće, bacanje smeća, razbijanje stakla itd. Moje mišljenje, i vidim praksa u evropskim gradovima, je da ovakve prostore treba planirati što otpornije. Beton je daleko najjednostavnija i najpovoljnija i zbog gore navedenog možda i najbolja opcija u ovom trenutku.
– Zašto potporni zid?
Više razloga. Izolacija korisnika prostora od vozila, jedan nivo, prostor koji je čist i spreman za korištenje u različitim tematikama.
– Zašto pomjeranje spomenika?
Spomenik je trenutno nekako na sredini prostora. Niti je u ravni sa šahovskom pločom, niti sa stepenicama. Pritom, organizovati bilo šta a ne dotaći i pomjeriti spomenik bilo bi nemoguće.
– Šta će biti sa postojećim šahtovima?
Svi šahtovi bi bili ispod površine platoa, tako da nam šahtovi ne bi predstavljali apsolutno nikakav problem.
– Šta će se desiti sa trenutnim zelenilom?
Zelenilo će biti presađeno i reorganizovano na samoj parceli.
– Zašto ne planiramo više sadržaja i objekat mjesne zajednice?
Nije isključena opcija, da bi se jednoga dana mogla izvršiti korekcija na samom objektu.
Moja želja lično, je vidjeti što više recikliranog materijala. Ako možemo iskoristiti bilo što od postojećeg objekta ili drugih postojećih elemenata, a da to ide u skladu sa idejom, to bi bilo više nego poželjno. Kao i uvijek, svaka crta ima svoj razlog, ništa što je nacrtano nije slučajno, fali tu još mnogo toga, ali za desetak sati rada to je to.
VAŽNO!!!
Ovo što vidite sada, je samo početna skica. Nemam pristup nacrtima parcele stoga dimenzije ovog nacrta nisu tačne. Cilj je definisati ideju i pokrenuti projekat. Sve dalje detalje i rješenja ćemo diskutovati u narednom periodu samo ako nam uvaženi gradonačelnik i kompletna ekipa koja ga prati ustupi tu privilegiju, da barem pokušamo napraviti nešto za naš grad i našu malu zajednicu.

Komentari
Na vrh