Sport

Mladi teniski reprezentativac iz Tuzle u potrazi za sponzorom za odlazak na takmičenja

Član tuzlanskog Teniskog kluba „Sloboda“ šesnaestogodišnji Mak Stjepanović dobio je priliku nastupati pod zastavom Bosne i Hercegovine na turnirima izvan naše zemlje, ali će mu za odlaske na takmičenja trebati pomoć sponzora.

 

Dosad su me finansirali roditelji, ali to sada predstavlja problem, jer teniseri mog uzrasta iz regiona i svijeta, imaju na raspolaganju mnogo veći budžet za trenažni proces i odlaske na takmičenja. To im omogucava brže napredovanje i konkurentniji su na terenima. Pronalazak sponzora bi mi pomoglo da dalje putujem i da se takmičim i ostvarim svoje ciljeve, kaže on.

 

Počeo je trenirati sa šest godina, a takmičiti se već dvije godine poslije. Igrao je turnire u okvirima Teniskog saveza koji su rezultirali pobjedama, finalima, polufinalima, ali i ispadanju u prvom kolu. To ga kaže naučilo balansirati između ciljeva i mogućnosti.

 

Već sa četrnaest godina nadmetao se sa najboljima u našoj zemlji, ali i sa takmičarima iz regiona. Igrao je finale Mastersa među osam najboljih igrača u državi u kategoriji tenisera do četrnaest godina i prve Tennis europe turnire.

Njegov trener Edin Spahić, koji je tokom karijere još nekoliko uspješnih Tuzlaka doveo do reprezentativnog reketa, kaže da interes za tenis u Tuzli ne prestaje. Trenutno su aktivna tri kluba. Ima i nekoliko privatnih teniskih terena na kojima se trenira, ali uspjeh djece na profesionalnom nivou je vrlo često ograničen finansijskim prilikama njihovih roditelja.

 

Mak je stigao do te fizičke forme s kojom ima potencijala da se takmiči dalje. I mentalno je sazrio. Postoje ta pravila u sportu gdje on može da nosi ime određenog sponzora na svojim rekvizitima, na torbi na primjer. Da se slika s logotipom na terenima gdje se takmičenja odvijaju, da zastupa određeni brend kao protuuslugu za finansiranje odlazaka i boravka na međunarodnim takmičenjima. Na nama je da mu obezbijedimo takvu priliku, dodaje on.

Klubski trener iz „Slobode“ Fuad Mehinović koji se sa Stjepanovićem svakodnevno susreće na treninzima kaže da je šesnaestogodišnjak posvećen sportu iako istovremeno ima mnogo školskih obaveza u Gimnaziji „Meša Selimović“ gdje pohađa drugi razred.

 

Mak je jedan od tri reprezentativca u BiH u kategoriji igrača mlađih od 18 godina. I onaj ko se odluči da bude njegov sponzor, neće napraviti grešku, kaže Mehinović.

 

Reprezentativnu formu ovaj je gimnazijalac postigao osvojivši prethodno titulu najbolje rangiranog tenisera u kategoriji do šesnaest godina, a početkom 2023. godine je bio najbolje rangirani BH igrač na Tennis europe rang listi. Sezonu je započeo kao prvorangirani na nacionalnoj BH rang listi, te s nizom osvojenih turnira i mečeva stekao pravo odlaska  i na ekipno evropsko prvenstvo u Valenciju gdje je imao priliku igrati sa najboljim teniserima svijeta. Sa šesnaest godina Mak je stekao i svoje prve bodove na ITF-ovoj juniorskoj rang listi, na osnovu kojih je ušao u kvalifikacije i najjačih ITF turnira poput ITF Fuerth Njemacka, ITF Istanbul, te ITF-ove u Ulcinju, Mostaru i Širokom Brijegu.

Mak je za sebe zacrtao put ka profesionalnom tenisu. Također se nada prilici za osvajanje sportske stipendije za nastavak školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama. U 2024. godini očekuje ga niz novih takmičarskih nastupa za koje se priprema.

 

Ukoliko želite biti podrška ovom mladom momku na njegovom sportskom putu i budućnosti budite slobodni kontaktirati Stjepanoviće na telefon broj 061 728 160 ili e-mail: danijelstjepanovic@icloud.com.

Na vrh