Business

Mladi iz BiH u Tuzli prezentirali svoje poslovne ideje (VIDEO)

Brojni mladi Tuzlaci danas su poslodavcima prezentirali svoje start up ideje, odnosno biznis ideje kako bi sebi osigurali radna mjesta i radili ono što vole i žele. Riječ je o projektu Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA pod nazivom Pitch-Match-Start (Up) u okviru kojeg je organizirano takmičenje startupa i njihovo umrežavanje sa potencijalnim investitorima, kao i umrežavanje IT studenata sa potencijalnim poslodavcima.

Ovaj događaj predstavlja završnicu jednogodišnjeg projekta ICT Business Innovation Center eMPIRICA koji je realizovan uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa Razvojnim program UN-a u BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije.

Prvu nagradu, u vrijednosti jednogodišnje inkubacije u ICT poslovno inovacijskom centru eMPIRICA, koja uključuje prostor i druge potrebne resurse za rad kompanije, te mentorstvo i 1.000 KM osvojio je tim Bit Legion iz Brčkog, sa proizvodom NiNu Box – pametnom kutijom za prvu pomoć.

Drugu nagradu, u vrijednosti jednogodišnje inkubacije u ICT poslovno inovacijskom centru eMPIRICA, koja uključuje prostor i druge potrebne resurse za rad kompanije, te mentorstvo i 500 KM osvojio je tim GreenCode iz Tuzle sa proizvodom Crowdy – web portalom za povezivanje pružalaca usluga iz domena organizacije događaja i njihovih korisnika.

Zanimljivo je bilo vidjeti brojne mlade ljude koji su spremno prezentirali svoje biznis ideje u nadi da će u narednih nekoliko godina postati i ozbiljni djelatnici IT kompanija.

– Mi smo izašli s dvije ideje, a prva ideja je izrada kutije prve pomoći koja znatno ubrzava pomoć unesrećenima. Druga ideja je pametni plastenik koji poljoprivrednicima olakšava rad u plasteniku i poboljšava kvalitet proizvoda. Mi se nadamo da će naše ideje zaživjeti, ali sve zavisi od ovog projekta takmičenja i čekamo prvu investiciju. Očekujemo da ćemo pokrenuti našu kompaniju. Ovakvi projekti takmičenja su veoma važni jer na ovaj način dolazimo lakše do investitora – rekao je svršeni student Visoke škole računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA Haris Bečić.

U dijelu takozvanog Startup-Investor Matchmaking organizirano je povezivanje startupa sa investitorima, kako bi i jedni i drugi pronašli buduće poslovne partnere. Tokom 10-minutnog sastanka 1-na-1 startupi su morali pridobiti pažnju potencijalnog investitora s ciljem dogovaranja drugog sastanka u budućnosti.

Ovakvo povezivanje omogućava da obje strane dobiju priliku da se upoznaju i procijene da li postoji obostrani interes za poslovnom saradnjom.

– Mi želimo da svi naši studenti dobiju visoke kompetencije te realiziraju svoje ideje i dođu do kvalitetnog zaposlenja. Velika je stvar da naučimo naše studente kako se razvija posao, kako se dolazi do gotovog proizvoda, kako se prave biznis planovi i da im pomognemo kroz razne edukacije da savladaju te vještine – rekao je direktor Visoke škole eMPIRICA Tuzla Muhdin Mujačić.

Kruna projekta je upravo Pitch-Match-Start(Up) gdje su prezentirane četiri start up ideje. Dva najbolja start up-a se novačno nagrađuju, a njeni idejni tvorci u narednih godinu dana dobivaju sve resurse od eMPIRICA-e da ideje u potpunosti realiziraju.

– Ovo je način kako da zadržimo mlade u BiH. Mladi nemaju potrebe ići izvan BiH i raditi drugorazredne poslove – istaknuo je Mujačić.

Danas su se na prezentaciji poslovnih ideja mladih pojavili i brojni poslodavci te istaknuli da im je važna saradnja s visokoškolskim ustanovama.

-Nama je veoma važno da na ovakvim događajima upoznamo mlade ljude, studente koji su zainteresovani da ostanu u našoj državi. Prilikom susreta smo im dopustili da kažu sve o sebi, ali ono što mi tražimo je zainteresovanost za posao u komercijalnom sektoru. Budući da se IT sektor jako mijenja, nama je veoma važna volja mladih za napredovanjem. Sretni smo što smo dio ove priče jer je ovo za mlade ljude izuzetna prilika da se predstave, jer oni se ustručavaju doći kod nas kao kod poslodavaca. Zato su ovo sjajne prilike s visokoškolskim ustanovama da radimo na saradnji – rekla je Vesna Glavaš Hrustić iz kompanije Leftor.

Cilj ICT BIC eMPIRICA projekta bio je kreiranje afirmativnog obrazovno-poslovnog okruženja kroz osnivanje i rad ICT poslovno-inovacijskog centra na Visokoj školi eMPIRICA u Brčkom i Tuzli, koji će pružati studentima i mladim poduzetnicima materijalne resurse, opremu i podršku kroz program mentorstva i treninga, s ciljem stvaranja i ubrzavanja razvoja novih kompanija baziranih na inovativnim idejama.

U realizaciji projekta učestvovala su dvojica vrhunskih ICT stručnjaka iz dijaspore – Edhem Čustović (La Trobe University Melbourne, Australia) i Aleksandar Mastilović (Univerzitet u Novom Sadu).

 

 

Na vrh