Mjesec knjige u BKC TK: Promocija knjige „Deset mitova o Izraelu“ u četvrtak 14. oktobra

11.10.2021. 


Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona ovogodišnje obilježavanje “Oktobra – mjesec knjige”, nastavlja promocijom knjige „Deset mitova o Izraelu“, koju je napisao izraelski historičar Ilan Pape, a na bosanski jezik preveo Resul Mehmedović.

Knjiga je na engleskom jeziku objavljena 2017. godine, a autor je izraelski historičar u egzilu, Ilan Pappe. Ovo je njen prvi prijevod na neki od južnoslavenskih jezika, a u knjizi je detaljno obrađeno i raskrinkano deset najrasprostranjenijih historijsko-političkih mitova o Izraelu.

Ilan Pappe, rođen u Haifi, jedan je od vodećih izraelskih historičara. Trenutno predaje na Univerzitetu u Exeter u Velikoj Britaniji. Autor je brojnih knjiga o Palestini i Izraelu, kao i jedan od prvih izraelskih autora koji je izraelsko protjerivanje Palestinaca 1948. godine nazvao etničkim čišćenjem.

Promocija knjige će se održati u Plavoj sali BKC TK u četvrtak 14.10.2021. godine sa početkom u 18 sati.

Promotori knjige su historičar, mr.sc. Edin Šaković, MA ekonomije Admir Čavalić i Resul Mehmedović, publicista i prevodilac.

Bosanski kulturni centar TK je mjesec knjige počeo promocijom knjige Tunjo – Razgovori s Muhamedom Filipovićem, Ruždije Adžovića, nastavio promocijom djela „Imancipacija“, autorice Hanke Vlahovljak.

Nakon promocije knjige „Deset mitova o Izraelu“,  slijedi promocija romana Ilijaza Dudića „Izgubljeni sin“, a 28. 10. planirana je i organizacija okruglog stola/panel diskusije sa temom aktuelnog trenutka knjige i izdavaštva u Bosni i Hercegovini.

Svi najavljeni događaji će se održati u skladu sa aktuelnim higijensko-epidemiloškim mjerama.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!