Sport

Mirza Delibašić – Rođen na današnji dan 1954. godine

Na današnji dan 1954. godine rođen je Mirza Delibašić, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena.

 

U svojoj blistavoj sportskoj karijeri sa reprezentacijiom bivše Jugoslavije osvojio je titule Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvaka svijeta 1978. godine i olimpijsku medalju 1980.godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije nosio je 176 puta i postigao 1.759 poena.

U dresu Košarkaškog kluba Bosna 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu odigrao je historijsku utakmicu protiv italijanskog Emersona, kada je Bosna postala prvak Evrope. Pred 12.000 navijača, popularni “Studenti” su slavili veliku pobjedu rezultatom 96:93. To je tada bio najveći uspjeh jugoslovenske, a do danas najveći bh. klupske košarke.

U sastavu šampionske generacije pored Delibašića, bili su Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić. Trener te sjajne generacije bio je Bogdan Boša Tanjević.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83.

Svoju blistavu karijeru je nastavio u Real Madridu. Za samo dvije godine u Real Madridu Kinđe je osvojio srca Španaca i svojih klupskih kolega. To je opisao nekadašnji njegov saigrač Juan Antonio Corbalán u knjizi “Razgovori sa Mirzom”.

Koliko Španija i Real Madrid i danas poštuje Mirzu Delibašica dokaz je i film “ShootDoing for Mirza” koji govori o legendarnom Kinđetu i njegovoj porodici.

Film je nagrađen na 58. Film Festivalu u Gijonu, u Španiji, te osvojio nagradu RTPA za najbolji dokumentarac festivala. Film je prikazan i u Albaceteu, Valladolidu i na Festivalu Zinebi.

Film o najboljem bh. sportisti svih vremena premijerno je prikazan i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a nakon prikazivanja u nekoliko španskih gradova bit će prikazan i na drugim svjetskim festivalima.

Scenarij potpisuje Yayo Herrero, producenti su Mintxo Diaz i Danko Delibašić, a produkcijske kuće Dynamite Films i Udruženje Mirza Delibašić – Kinđe. Reditelj filma je Juan Gautier.

Ostaće zapamćeno da je za vrijeme rata rukovodstvo Real Madrida ponudilo Kinđetu da ga evakuira iz opkopljenog Sarajeva, a on je to odbio.

Mirza Delibašić četiri puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim bh. sportistom svih vremena. Kinđe je bio i selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto.

Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, izrađena je i njegova statua, autora Adisa Lukača, koja je postavljena na platou Skenderija, u kojoj je i sportska dvorana nosi njegovo ime.

 

 

Mirza Delibašić rođen je u Tuzli, 9. januara 1954., a umro u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

Komentari
Na vrh