Politika

Mirsad Hadžikadić: SCHMIDTOVA ODLUKA IZGOVOR ZA DODIKOVU PRIVATIZACIJU IZBORA!

Već smo najavljivali da nakon otvaranja pregovora, na način na koji smo došli do njih, slijede nova rušenja države, destruktivni zahtjevi i vjerovatno novi ustupci. Upozoravali smo i da neozbiljno shvatanje prijetnji može izmaći kontroli.

 

Jučer premijer FBiH reče: dobro je što u NSRS bar nisu raspravljali o Izbornom zakonu (možda im se trebao i zahvaliti??). Međutim, ne samo da se raspravljalo, nego se nacrt istog i usvojio.

 

Schmidtova odluka je samo izgovor za Dodikov pokušaj potpunog privatiziranja izbora u entitetu RS i spašavanja vlastite fotelje. Međutim, za državu je ova situacija izuzetno opasna i pozivam Ustavni sud da djeluje u skladu sa svojim nadležnostima i poništi odluku NSRS-a. A Dodikove partnere u FBiH pozivam da konačno državu stave na prvo mjesto i zauzmu državnički stav koji podrazumijeva borbu za interese Bosne i Hercegovine, a ne za vlastite fotelje, fondove, kompromise.. Nikakvi fondovi i fiktivni pregovori nisu vrijedni toga da prodamo ideju Bosne i Hercegovine, ideju koja živi stoljećima i koja je veća od nas svih. Meni je neshvatljivo da danas političari koji vode ovu državu šute.

 

Popuštanje tiranima samo ohrabruje njih same i navodi da traže sve veće ustupke. Ovo je potpuna degradacija države i preuzimanje njenih ovlasti od strane entiteta, a što se tolerisalo već godinama. Sa tiranima i diktatorima se mora postupati čvrsto i odlučno. Oni se moraju uklanjati iz političkog života. Tako i Milorad Dodik. On je davno sve crvene linije prešao.

Na vrh