Politika

Mirsad Hadžikadić predsjednik Platforme za progres: “STANJE U SVIJETU? JEDNA RIJEČ: NACIONALIZAM.

Šta Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Njemačka, Francuska, Rusija, Amerika i slični imaju zajedničko? Nacionalizam u porastu. Još uvijek. Sve više.
U Srbiji paranoja od moguće rezolucije u Srebrenici. Boje se da će morati platiti odštetu, pa zato i ne daju da se genocid zove genocidom. Nije važno koliko je ljudi zvjerski pobijeno i zašto. Samo neka im ne oduzmu pare. A njihov argument je jasan: svi su protiv Srba. Njihov odgovor svijetu: “srpski svet”. I svi ostali traže krivce da bi napravili svoje svjetove.
Hrvatima su krivi Bošnjaci, Mađarima emigranti, Njemcima liberali, Francuzima crnci i muslimani, Rusima Ukrajinci, Republikancima u Americi sve što smeta da sve bude kao prije i tako unedogled.
Plemena ostaju plemena. Neće naprijed. Hoće naprijed, ali u srednji vijek. Populisti i nacionalisti nastoje “probuditi” narod koji je do sada bio “slijep”. Svi sada traže prava koja im je neko kao oteo. Bilo im je najbolje kad su bili plemena. I njima i plemenskim poglavicama.
Samo u Bosni i Hercegovini je sve puta tri. Kad mogu oni drugi i treći hoćemo i mi, mi koji smo prvi. Sami sebi naravno. A imamo jedno koje i jeste najbolje, jer su sva tri uključena u to jedno. Nama kuća nikad nije bila tijesna, čak i kad je čeljad bijesna.
Ovo nije vrijeme za vođe koji znaju da dijele, nego za vizionare i državnike koji znaju da grade. Integrativne lidere, a ne parcijalne populiste.
Bosanstvo je integrativni ključ za Bosnu i Hercegovinu. Doći će vrijeme kada ćemo to svi shvatiti. Nadam se ne prekasno.
Na vrh