Politika

Mirsad Hadžikadić predsjednik Platforme za progres – MIR NE DOLAZI IZVANA, NEGO IZNUTRA!

Čestitam svim građanima Bosne i Hercegovine na najavljenom zelenom svjetlu za otvaranje pregovora za pristupanje EU.

 

Drago mi je što je historijski trenutak uzrokovan situacijom u svijetu dao novu šansu Bosni i Hercegovini da uhvati zalet ka izgradnji moderne i prosperitetne države. Nadam se da ćemo tu priliku iskoristiti.

 

Ipak, kao građani moramo biti svjesni šta nas je dovelo u ovu situaciju, a to su interesi same Evropske unije uzrokovani situacijom u svijetu. Naravno, može se očekivati da će EU dužnosnici govoriti o 3-4 poluostvarena uslova ove vlasti kao razlogu odobrenja početka pregovora i da se neće sjetiti ostalih 10. Takođe se može očekivati da će populisti iz nove vlasti davati naznake da je do pozitivne odluke EU došlo zbog njihovih “kompromisa” kojima se država sakati, ali ne ubija potpuno. Konačno, etnonacionalisti će ovo prikazati kao njihov doprinos i da će njihov narod sada konačno biti unutar istih “granica”.

 

Umjesto da ovako otvoreno, bahato i manipulativno vrijeđaju našu inteligenciju, pozivam da svi oni, od EU i OHR-a, do vladajuće koalicije, konačno osiguraju poštene izbore u Bosni i Hercegovini.

Takođe, pozivam naše političare, posebno one koji tvrde da su za ovu državu, da otvaranje pregovora ne bude povod za nove kompromise, nego za istinske reforme, jačanje institucija države i implementaciju evropskih vrijednosti.

 

Inače, etnički dominirana Bosna i Hercegovina ni u EU neće naći mira. Mir ne dolazi izvana nego iznutra.

 

Na vrh