Politika

Mirsad Hadžikadić predsjednik Platforme za progres – DANAŠNJA DEŠAVANJA U DOMU NARODA – POKUŠAJ VRAĆANJA U SREDNJI VIJEK!

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je stavio na dnevni red raspravu o izbacivanju stranih sudaca iz Ustavnog suda i pretvaranju Ustavnog suda u etnički definisanu i podijeljenu instituciju.

 

Ako se to ikada desi, to će biti kraj bilo kakve mogućnosti za građansku Bosnu i Hercegovinu, za vladavinu prava, za primat znanja, za depolitizaciju Ustavnog suda i pravosuđa uopšte, za mogućnost prosperitetne i progresivne Bosne i Hercegovine. Činjenica da se danas ovo desilo, pokazuje koliko je nestabilna situacija u kojoj živimo pod udarom rušitelja države i da je apsolutno neophodan angažman svih onih koji ovu državu smatraju svojom. Potrebna nam je politika bez populizma i uljepšavanja stvarnosti. Treba nam politika koja je spremna odbraniti državu.

 

Ovo što su pokušali danas bi bio završetak procesa uvođenja tiranije i de facto diktature etno-nacionalnih vođa koji će, ultimativno, odvesti zemlju u raspad. Ili, u najboljem slučaju, u srednji vijek.

 

Pravosuđe mora biti nezavisno i stručno, zaštićeno od bilo kakve politizacije i etnizacije. Etika i struka moraju biti jedini kriteriji za privilegiju za dijeljenje pravde.

 

 

Na vrh