Politika

Mirsad Hadžikadić – POLITIČKA SCENA BOSNE I HERCEGOVINE – SVJETSKI MUZEJ NEZNANJA

Politička scena Bosne i Hercegovine je vrela. Svakodnevno imamo izjave za svjetski muzej neznanja, populizma i zamazivanja očiju. Evo nekih primjera od jučer:

 

  • Konaković: “… ima nekoliko važnih zadataka za koje se nadamo da ćemo biti svjesni i ispuniti na pravi način, ne na štetu institucija bez obzira što je važan trenutak.” Zar je moguće da se samo nadaju da neće raditi na štetu institucija? Zar nisu čuli za crvenu liniju? Zar se može u Evropu sa okrnjenom državom i njenim institucijama?

 

  • Konaković: “Ako se implementira paket podrške, BiH dobija novih milijardu eura”, navodno će to biti podrška ekonomiji i zadržati mlade. Zar Evropa ne zna da će to uglavnom završiti u džepovima korumpiranih političara i njihovih jataka i da se time oni održavaju na vlasti? Privredu i mlade će zadržati sistemsko rješenje problema privrede i fiskalna reforma.

 

  • Schmidt: Ponovo najavio da će sačekati da vidi šta će vlast uraditi u narednim danima i da on već ima radnu grupu koja je pripremila tehničke izmjene izbornog zakona. Šta više čekati? Dogovoriti se neće. Nije im u interesu. A vrijeme prolazi.

 

  • Nikšić: Izjavio je da ako se ne otvore pregovori, partneri ne mogu očekivati više kompromisa. A ako se otvore, a hoće, onda se mogu očekivati novi kompromisi? Kakvi ćemo mi to doći u Evropu? Na nosilima pred izdisaj?

 

  • Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu koji ne priznaje, pa je onda povukao jer je shvatio da se za..prešao. Sa čim on razmišlja?

 

  • Čović i dalje govori o legitimnom predstavljanju.

 

Da Bog sačuva.

 

Na vrh