Lični stav

MIRSAD HADŽIKADIĆ OTVORENO: “Umjesto ka katarzi srpska politika sve više ide ka jačanju fašističkih i nacionalističkih ideologija”

Posjeta Aleksandra Vučića i obilježavanje Oluje koje je, ne slučajno, održano u Prijedoru – gradu u kojem su Bošnjaci i Hrvati pretrpjeli logore i nezamislive zločine i u kojem se povratnici i danas susreću sa brojnim primjerima diskriminacije i nesigurnosti – jasno pokazuje da Republika Srbija i rukovodstvo entiteta RS idu ka totalnom razvodu od ljudskih vrijednosti, izjavio je predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić.

“Sa jedne strane, Vučić izjavljuje da je Oluja rezultirala u etničkom čišćenju Srba u Kninskoj Krajini, a Nešić dodaje da se mora zakonski odgovarati za slavljenje Oluje, dok sa druge strane za njih je uredu negirati genocid u Srebrenici, etnički očistiti Prijedor od Bošnjaka i Hrvata i nagrađivati one koji kažu “trebali smo ih sve poklati”. I još, sve se to dešava prije obilježavanja zločina u Omarskoj.

 

Pored toga, rukovodstvo Prijedora traži od Islamske zajednice da se tokom posjete predsjednika Srbije i partijarha Srpske pravoslavne crkve ne čuje ezan. Pretpostavljam da to znači da bi ih prisustvo drugih vjera moglo uvrijediti. Sve što su juče i ovih dana uradili, pokazalo je kako vide Bosnu i Hercegovinu – kao podređenu i neravnopravnu državu od čije teritorije nisu odustali.

Svaki njihov potez danas je bio pokušaj ponižavanja drugog i drugačijeg, relativiziranja zločina srpske politike i provokacije povratnika i porodica žrtava Prijedora.

 

Umjesto ka katarzi, srpska politika sve više ide ka jačanju fašističkih i nacionalističkih ideologija, falsifikovanju historije i kad – tad do svoje izolacije u međunarodnim odnosima. Koliko god se privremeno činilo da svijet toleriše takav narativ.To Srbi kao narod nisu zaslužili.

Zaslužili su bolje vođe koji će ih povesti u katarzu i prosperitetnu budućnost, a druge narode osloboditi tereta teritorijalnih i nacionalističkih ambicija njihovog rukovodstva”, zaključio je Hadžikadić.

Na vrh