Politika

Mirsad Hadžikadić: NEKA IM JE NA ČAST!

PIC zasjeda ovih dana da odluči i o statusu OHR-a. Govori se da postoji mogućnost da se umanje ovlasti Visokom predstavniku ili čak da ugase tu funkciju.

 

Neshvatljivo je da oni mogu razmišljati o tome kada je država pod najvećim udarima od završetka rata, da su institucije države paralizovane, da je vlast na državnom nivou nefunkcionalna, a dio nje čak djeluje antodržavno, te da su aspiracije susjeda spram teritorije Bosne i Hercegovine sve otvorenije.

 

Možda razloge za ovakvo razmišljanje treba traziti i u Vučićevoj posjeti Francuskoj i kupovini aviona. Francuska sada insistira da se uloga OHR-a revidira.

 

Mislim da bi posljedice zatvaranja OHR-a u ovom momentu bile katastrofalne i za Bosnu i Hercegovinu i za Evropu. Ohrabrile bi se unutrašnje i vanjske snage nacionalizma i destrukcije, građani bi počeli odlaziti iz države u još i masovnijim brojevima, a zveket oružja bi postao sve glasniji.

 

Ako se to desi onda možemo samo zaključiti da su građani koji zaista žele Bosnu i Hercegovinu građani trećeg reda u Evropi.

 

Neka im je na čast.

 

Na vrh